Weinig beweging op Wall Street

Chuck-N0rr1s

De aandelenbeurzen in New York stonden donderdag licht lager. Beleggers zijn in afwachting van een rapport over de Amerikaanse banenmarkt, dat vrijdag gepubliceerd wordt. In de tussentijd kregen ze nieuws van een aantal detailhandelaren voorgeschoteld en maakte Ford een flinke dividendverhoging bekend.

De Dow-Jonesindex sloot 0,1 procent lager op 16.444,76 punten, terwijl de S&P 500 een fractie steeg tot 1838,13 punten. De Nasdaq verloor 0,2 procent tot 4156,20 punten. Woensdag sloot Wall Street met verlies nadat de notulen van de jongste Fed-vergadering de indruk hadden gewekt dat de centrale bank de steun voor de Amerikaanse economie misschien sneller dan verwacht gaat afbouwen.

"We zien wellicht de verwachting bij beleggers dat de afbouw sneller plaatsvindt dan verwacht als de banengroei fors is", aldus een beleggingsstrateeg. De Amerikaanse overheid maakt vrijdag bekend hoeveel banen, exclusief de agrarische sector, er in december gecreëerd zijn. Economen rekenen in doorsnee op de aanwas van 195.000 banen na een toename van 203.000 een maand eerder.

Detailhandelaar Bed Bath& Beyond presenteerde tegenvallende cijfers over het kwartaal dat op 30 november afliep en kwam met een eveneens tegenvallende prognose voor het lopende kwartaal. Beleggers zetten het fonds daarop 12,5 procent lager. Branchegenoot Macy's, die woensdagavond nog een forse reorganisatie aankondigde, was juist een uitblinker onder de detailhandelaren. Dankzij een hoger dan verwachte winstprognose voor 2014 en een adviesverhoging vloog het aandeel 7,6 procent omhoog.

Ford (plus 1,9 procent) maakte bekend zijn financiën zo goed op orde te hebben dat het dividend flink omhoog kan. De uitkering aan aandeelhouders over het afgelopen kwartaal stijgt met 25 procent naar 12,5 dollarcent per aandeel. De autofabrikant keerde in 2012 voor het eerst in ruim 5 jaar dividend uit. Dat bedroeg toen 5 cent per aandeel en werd vorig jaar verdubbeld tot 10 cent.

De euro was 1,3606 dollar waard in vergelijking met de 1,3591 dollar die op de borden stond bij het slot van de Europese beurzen. De prijs van ruwe Amerikaanse olie steeg 0,1 procent tot 92,37 dollar per vat. Brentolie werd 0,6 procent goedkoper op 106,51 dollar.

Weinig beweging op Wall Street
Weinig beweging op Wall Street (Foto: ANP)