[Dakar] Sotnikov wint verrassend bij vrachtwagens

Peterselieman

Dmitry Sotnikov heeft verrassend de vijfde etappe van de Dakar Rally bij de vrachtwagens gewonnen. De Rus bleef met zijn Kamaz zijn teamgenoot Andrey Karginov ruim twee minuten voor. Klassementsleider Gerard de Rooy werd op twaalf minuten achterstand derde.

De etappe was loodzwaar en vrijwel iedere coureur kreeg vandaag met problemen te maken. In het begin van de proef leidde Eduard Nikolaev, maar hij reed verkeerd en kwam op ruim 24 minuten achterstand binnen. Ook De Rooy bleef niet gespaard, want bij de Iveco brak een steekas van de achteras, waardoor hij niet op vol vermogen door kon rijden. Daarnaast had hij een leeglopende band en was de radiator eenmaal verstopt.

Deze problemen vielen in het niet bij die van Marcel van Vliet die anderhalf uur verloor en zijn tweede positie in het klassement kwijtraakte. In de top tien van vandaag was er een knappe zesde positie voor Rene Kuipers en een achtste stek voor Hans Stacey. Peter Versluis lijkt langzamerhand de problemen te boven, hij werd vandaag elfde.

In het klassement heeft De Rooy een voorsprong van een half uur op nummer twee Karginov. Nikolaev staat op ruim een uur op een derde positie. Stacey bezet de vijfde positie, terwijl Van Vliet terugviel naar de negende plaats. Kuipers besluit de top tien.