Vijftig maanden cel geëist tegen lid jeugdbende

Redactie

Tegen drie verdachten van een jeugdbende uit Culemborg zijn donderdag straffen geëist tot vijftig maanden cel. De bende wordt verantwoordelijk gehouden voor tientallen inbraken, waarbij vaak grof te werk werd gegaan.

In de zaak staan deze en volgende week zes zogenoemde kernleden van de bende terecht. Zij worden verdacht van woninginbraken, heling, witwassen en deelneming aan een criminele organisatie.

De groep De Culemborgse wijk Terweijde werd vorig jaar en het jaar daarvoor geplaagd door een inbraakgolf. In de eerste helft van 2012 was sprake van een verdrievoudiging van het aantal woninginbraken vergeleken met het jaar daarvoor. Sommige bewoners werden zes keer op rij slachtoffer van woninginbraak.

De jeugdbende intimideerde bewoners in de wijk ook en voelde zich volgens het Openbaar Ministerie in Arnhem de baas in Terweijde. Bewoners zouden niet meer met de politie hebben durven praten, uit angst dat 's nachts alle ruiten in hun woningen zouden worden ingegooid of hun auto in vlammen op zou gaan.

Tegen een 19-jarige Culemborger werd donderdag vijftig maanden cel geëist, onder meer voor betrokkenheid bij dertien woninginbraken en twee inbraakpogingen. Een 21-jarige Culemborger, die bij tien woninginbraken en een inbraakpoging betrokken zou zijn, hoorde 39 maanden gevangenis tegen zich eisen. Tegen een 21-jarige werd 32 maanden cel geëist voor zeven inbraken en twee inbraakpogingen.

Eerder deze week diende de zaak tegen een 17-jarige verdachte. Tegen hem werd 21 maanden jeugddetentie geëist.