[Upd] [Dakar] Coma wint chaotische etappe

Peterselieman

Marc Coma heeft bij de motoren de ingekorte vijfde etappe van de Dakar Rally gewonnen. De Spanjaard had na een proef van 212 kilometer tussen Chilecito en Tucuman een voorsprong van bijna dertien minuten op Jordi Viladoms.

Over de etappe van vandaag zal nog lang nagesproken worden. De dag van vandaag was door de warme temperaturen een ware slijtageslag. Daarnaast was het roadboek niet op elk punt even duidelijk, waardoor veel coureurs verkeerd reden en veel tijd verloren. Door protestacties verderop de route werd de etappe voor de motoren en quads uiteindelijk ingekort tot 212 kilometer. De auto's en vrachtwagens kregen 100 kilometer meer voor hun kiezen.

In deze etappe lijken weinig coureurs helemaal foutloos genavigeerd te hebben. Coma slaagde hier wel in, waardoor hij een ruime voorsprong opbouwde op Viladoms en de verrassende nummer drie Kuba Przygonski. Minstens even zo verrassend was dat Rob van Pelt op ruim 37 minuten achterstand en een negende positie de beste Nederlander was. Hij bleef vele toppers uit het klassement voor. Cyril Despres lijkt het klassement na technische problemen te kunnen vergeten, terwijl Paulo Gonçalves noodgedwongen op moest geven nadat zijn motorfiets in brand vloog.

In het klassement leidt Coma nu met 41 minuten voorsprong op Joan Barreda Bort die vandaag door navigatieproblemen 45 minuten verloor. Nummer drie is Francisco Lopez Contardo die al op ruim 53 minuten staat. Beste Nederlander is Henk Knuiman op een 21e positie met 3.30 uur achterstand.

Bij de quads ging de dagzege naar Sergio Lafuente die een voorsprong van ruim een minuut had op Ignacio Casale. Nummer drie was Rafal Sonik op ruim 42 minuten. Sebastian Husseini was in de etappe wederom goed onderweg, maar door problemen met de aandrijfas verloor hij ruim drie uren.

In het klassement leidt Casale nu met dertien minuten voorsprong op Lafuente. Sonik staat derde op vijftig minuten, terwijl Husseini met 3.15 uur achterstand vierde is.

Update 23.34 uur
De uitslag bij de motoren is door de organisatie herzien. Door uitgedeelde straffen en tijdcorrecties is Van Pelt in de daguitslag opgeschoven naar de zevende positie. Knuiman steeg naar een achttiende positie, één plaats beter dan Hans Vogels die knap negentiende werd. In het klassement staat Knuiman als beste Nederlander op plek negentien, terwijl Van Pelt 23e is.

Ook bij de quads is de daguitslag herzien. Vrijwel alle coureurs kregen tijdstraffen opgelegd. Husseini vormt hierop een uitzondering, waardoor hij 'slechts' twee uren achter dagwinnaar Lafuente eindigde. In het klassement staat de Nederlander nu 1.45 uur achter Lafuente. Diens voorsprong op Casale bedraagt zestien minuten, terwijl Sonik derde is met 23 minuten achterstand.