Beursplein 5 levert in

Chuck-N0rr1s

De Amsterdamse beurs is donderdag met verlies gesloten. De AEX leverde een half procent in op 401,97 punten. Ook de omringende beurzen kleurden rood. Beleggers lijken in afwachting te zijn van het banenrapport van de Amerikaanse overheid, dat vrijdag uitkomt. Het rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB) was 'zoals verwacht'.

De ECB besloot donderdagmiddag de rente onveranderd te laten. ECB-president Mario Draghi merkte in zijn toelichting opnieuw op dat er rekening wordt gehouden met een langdurige periode van 'lage' inflatie. De inflatie in de eurozone bedroeg in december 0,8 procent. De ECB streeft officieel naar een inflatie van 'onder, maar nabij de twee procent'. Volgens Draghi zal de centrale bank indien nodig in actie komen. Hij gaf niet aan welk middel daarbij kan worden ingezet. "Dit laat genoeg ruimte voor speculaties en fantasie", aldus econoom Carsten Brzeski van ING.

De ogen van beleggers zijn nu gericht op het Amerikaanse banenrapport van vrijdag. Na het sterke banenrapport van loonstrookjesverwerker ADP eerder deze week zijn de verwachtingen dat ook het officiële rapport goed zal zijn. Een meevallende banengroei kan de angst voor verdere tapering, het terugbrengen van de maandelijkse obligatieaankopen van de Amerikaanse Federal Reserve, opnieuw de kop doen opsteken. In januari worden de aankopen al teruggebracht.

In de AEX sloten uiteindelijk tien fondsen de dag hoger af. Vijftien fondsen kwamen lager uit. De grootste dalers waren zwaargewichten ArcelorMittal en Unilever met respectievelijk 2,8 en 1,8 procent. Ook PostNL had met een verlies van 2,1 procent een lastige dag. Het kabinet zet volgens Het Financieele Dagblad het postbedrijf onder druk om post- en pakketbezorgers terug in dienst te nemen. Theodoor Gilissen noemde dit slecht nieuws voor het postbedrijf, omdat dit ten koste gaat van de flexibiliteit.

Aan kop gingen Wolters Kluwer en ASML. Beide fondsen profiteerden van een positief analistenrapport. KPN sloot 0,2 procent hoger. In een interview met Euromoney zei financieel directeur Carlos Moreno van América Móvil nog altijd in gesprek te zijn met KPN en dat een deal 'nieuw leven kan worden ingeblazen'.

In de 0,2 procent hoger gesloten Midkap was ASM International een van de koplopers met een dagwinst van 2,3 procent. Het aandeel steeg nadat het, net als sectorgenoot ASML, een koopadvies kreeg van ING. De grootste stijger was evenwel BinckBank met een koerswinst van 4,3 procent. De online broker zat in de lift nadat het voorbeurs bekend maakte dat het beheerd vermogen bij dochter Alex de grens van twee miljard euro heeft doorbroken.