Commissie Europarlement wil Snowden spreken

Redactie

De commissie voor burgerlijke vrijheden, justitie en binnenlandse zaken van het Europees Parlement (LIBE) heeft klokkenluider Edward Snowden uitgenodigd om via een videoverbinding te getuigen in haar onderzoek naar Amerikaanse dataverzameling.

LIBE stemde met 36 tegen 2 en één onthouding in met het verzoek om een getuigenis van de voormalig medewerker van de Amerikaanse geheime dienst NSA. Het is nog onduidelijk of Snowden op het verzoek ingaat.

Het onderzoek van LIBE is gericht op het formuleren van aanbevelingen voor nieuw beleid om de privacy van Europese burgers beter te beschermen en de informatiebeveiliging van EU-instellingen te verbeteren.

Eerder sprak de rapporteur van LIBE van een ernstige schending van fundamentele burgerrechten als het gaat om de inlichtingenvergaring door de NSA. De commissie roept op tot een verbod op massale inlichtingenvergaring door de Verenigde Staten en de Europese Unie. De commissie plaatst haar vraagtekens bij de wettigheid en noodzakelijkheid van dergelijke programma's en vermoedt sterk dat er naast de strijd tegen terreur ook politieke en economische motieven zijn.

Snowden kreeg asiel in Rusland nadat hij documenten van de NSA had gelekt. Zijn onthullingen brachten een wereldwijd debat op gang over de grenzen van spionage en de waarde van privacy.