Downloadverbod dichtbij na advies EU-hof

Mick (Philosocles)

In een advies aan de Hoge Raad stelt de advocaat-generaal van het Europese Hof dat er geen grond is voor het toestaan van downloaden uit illegale bron. De kans dat Nederland een downloadverbod moet invoeren stijgt daarmee behoorlijk. De uitspraak dient voor een rechtszaak over de hoogte van de thuiskopieheffing.

In die zaak hebben elektronicafabrikanten en -winkels geklaagd dat er teveel aan de Stichting Thuiskopie moet worden afgedragen bij de verkoop van harddisks, computers en telefoons. Wanneer consumenten daar kopieën van werken met copyrights op zetten, moet dat zorgen voor een 'adequate compensatie' voor misgelopen inkomsten aan rechthebbenden. De hoogte van de afdracht stoelt echter deels op de rol van downloads uit illegale bron. Dit leidde tot vragen over de precieze rechtvaardiging van het toestaan hiervan. De Hoge Raad kreeg het antwoord niet rond waarop het Europese Hof om advies werd verzocht.

Het advies stelt dat er geen rechtvaardiging is voor de Nederlandse gelijkstelling van downloaden uit legale en illegale bron, schrijft Tweakers. Zo is er in het eerste geval sprake van het maken van een kopie door de koper van een auteursrechtelijk beschermd werk, maar in het tweede geval niet. Zo zou massale verspreiding van illegaal materiaal door de Nederlandse regelgeving worden gefaciliteerd.

De thuiskopieheffing moet volgens de advocaat-generaal flink omhoog indien het downloaden uit illegale bron in Nederland blijft toegestaan. Die ruimte lijkt dus te worden geven, maar het advies stelt ondertussen ook ondubbelzinnig dat dat niet te rechtvaardigen zou zijn. Bij een downloadverbod zou de thuiskopieheffing met het oog op privékopieën overigens hoogstwaarschijnlijk niet verdwijnen.

Omdat dit soort adviezen in de meeste gevallen worden opgevolgd lijkt het erop dat Nederland niet aan een downloadverbod zal kunnen ontkomen. Verscheidene partijen waaronder CDA, VVD en PvdA hebben zich hier in het verleden overigens al voor uitgesproken, maar krabbelden na protesten weer terug.