Dan Browns Inferno best verkocht in 2013

Redactie

De thriller Inferno van Dan Brown werd in 2013 ruim 376.000 keer verkocht in Nederland. Het boek van de Amerikaanse schrijver voert daarmee de lijst van best verkochte boeken van het afgelopen jaar aan. Dat heeft boekenpromotor CPNB donderdag bekendgemaakt op de boekenbeurs Vers voor de Pers. De totale omzet over vorig jaar is 525,3 miljoen euro, een daling van 5,5 procent ten opzichte van het jaar ervoor.

Brown is momenteel in Nederland en gaf donderdag een persconferentie in het Rijksmuseum. De schrijver vertelde daar dat een van de inspirerendste momenten uit zijn leven is dat zijn ouders toen hij klein was een keer de cadeautjes verstopte tijdens kerst. "We kregen puzzels en moesten codes ontcijferen. Toen we daarmee klaar waren, lagen de cadeautjes onder de kerstboom. Hierdoor leerden we dat leren leuk kan zijn."

De top drie van best verkochte boeken bestaat geheel uit buitenlandse auteurs. En uit de Bergen Kwam de Echo van Khaled Hosseini staat tweede en de heruitgave van het boek Stoner, dat de Amerikaanse schrijver John Williams in 1965 schreef, derde.

Het eerste Nederlandse boek in de lijst is Dit Zijn de Namen van Tommy Wieringa, dat op de zesde plaats staat. Bert Wagendorp staat met zijn wielrenbroek Ventoux op de negende plaats. In totaal werden vorig jaar 41 miljoen boeken verkocht, waarvan 3,2 procent e-books.

CPNB maakte donderdag ook bekend dat de Boekenweek in maart ook in België wordt gehouden. Daarvoor werkt de club samen met Boek.be en de Nederlandse Taalunie. België kent al een afgeleide van de Boekenweek in de vorm van de Literaire Lente, waarbij ook het Boekenweekgeschenk cadeau wordt gedaan aan boekkopers. Of de Belgen ook een Boekenbal krijgen, is nog niet bekend.