'Hulpverleners 9-11 veinsden klachten'

Redactie

Tientallen politieagenten, brandweerlieden en gevangenbewaarders zijn door justitie in Manhattan aangeklaagd omdat zij psychische problemen veinsden of erger deden voorkomen om federale arbeidsongeschiktheidsuitkeringen te krijgen. Sommigen beweerden dat hun klachten voortkwamen uit de terreuraanslagen van 11 september 2001.

Vier verdachten zouden de voormalige hulpverleners hebben geleerd hoe ze symptomen van depressie en andere psychische klachten moesten beschrijven om te worden geloofd. Van uitkeringen die in sommige gevallen tot vijfhonderdduizend dollar gingen streken zij tienduizenden op aan commissie, stelt aanklager Cyrus Vance Jr.

Een van de verdachten die beweerde niet te kunnen werken was vechtsportinstructeur. Een ander die zogenaamd zijn huis niet uit durfde verdiende geld als ijscoman op een straatfestival. Weer een ander die beweerde door een depressie aan huis gekluisterd te zijn werd gefotografeerd op een jetski. Veel verdachten beweerden niet met computers te kunnen werken, maar waren wel te vinden op Facebook, Twitter en YouTube.