Tijdelijk demonstratieverbod in centrum Athene

Redactie

De Griekse autoriteiten hebben voor woensdag tussen 06.00 uur en 24.00 uur een demonstratieverbod ingesteld in het centrum van Athene. Ze willen protesten voorkomen bij festiviteiten rond het Griekse voorzitterschap van de Europese Unie. Hiervoor worden voorzitter Jose Manuel Barroso en andere leden van de Europese Commissie verwacht.

Een soortgelijk tijdelijk demonstratieverbod werd vorig jaar ook ingesteld tijdens het bezoek van de Duitse minister van financiën Wolfgang Schäuble aan Athene.

Griekenland hoopt tijdens het EU-voorzitterschap uit een zes jaar durende recessie te komen. Het is de afgelopen jaren financieel overeind gebleven met een pakket noodkredieten, in ruil waarvoor het drastische hervormingen heeft moeten doorvoeren en het mes heeft moeten zetten in de publieke sector. In het komende halfjaar wil Griekenland een nieuwe schuldenregeling treffen om de staatsschuld dragelijk te maken, zegt minister van financiën Yannis Stournaras.

Ruim tweeduizend politieagenten zijn opgetrommeld om te zorgen dat de festiviteiten ordelijk verlopen. Zeker één linkse protestgroep heeft aangekondigd zich niets van het demonstratieverbod te zullen aantrekken.