[Dakar] Barreda verstevigt leidende positie

Frank (franklop)

Joan Barreda Bort heeft de derde etappe gewonnen in de Dakar-rally bij de motoren. De Spanjaard, uitkomend voor Honda, was in de etappe van San Rafael naar San Juan de Fransman Cyril Despres bijna vijf minuten te snel af.

De derde plaats ging naar de Spanjaard Marc Coma, die bijna zeven minuten toe moest geven op zijn landgenoot. Barreda, ook al winnaar van de eerste etappe, verstevigde zijn leidende positie in het klassement. Hij staat nu ruim dertien minuten voor Despres en bijna veertien op Coma.

Beste Nederlander in de etappe was Robert van Pelt op de 23e plaats. Hij kwam een uur en acht minuten na Barreda over de streep. Voor Humprey Senn van Basel is de wedstrijd voorbij. Hij heeft te veel last van zijn gebroken sleutelbeen en heeft bovendien zijn been verdraaid. In het klassement is Henk Knuiman na het uitvallen van Frans Verhoeven nu de beste Nederlander. Knuiman staat op de 22e plaats op twee uur achterstand van leider Barreda.

Bij de quads was de dagzege voor de Pool Rafal Sonik. Hij had aan de streep bijna vier minuten voorsprong op de Chileen Ignacio Casale. Sebastian Husseini deed het wederom goed met een vierde positie op bijna vijf minuten achterstand. In het klassement gaat Sonik nu aan de leiding voor Casale en Husseini die ruim zeven minuten achter de koploper ligt. De leider tot vandaag was de Argentijn Marcos Patronelli. Hij zag zijn quad in een zeker 400 meter diep ravijn verdwijnen en moest opgeven. Zelf is hij ongedeerd gebleven.