Verzoek skate-off Nauta afgewezen

Boris (borisz)

Het verzoek van Yvonne Nauta en Team Liga om een skate-off voor de derde plek op de 3000 meter op de Olympische Spelen in Sochi is door de geschillencommissie van de KNSB afgewezen. Annouk van der Weijden zal gewoon naar Sochi gaan om deze afstand te rijden.

De commissie, bestaande uit onafhankelijke advocaten, is van mening dat de schaatsbond de vooraf opgestelde selectiecriteria correct heeft toegepast. Nauta werd tijdens het olympisch kwalificatietoernooi (OKT) tijdens haar rit op de drie kilometer door Linda de Vries gehinderd. Uiteindelijk kwam zij driehonderdste van een seconde tekort om beslag te leggen op de derde plaats en zodoende een startbewijs voor Sochi af te dwingen.

Tijdens de sitting pleitte Floris Wubbena, advocaat van Team Liga, voor een skate-off tussen Nauta en Van der Weijden als meest sportieve oplossing. Volgens de raadsman was het OKT een soort examen. "En ze heeft geen faire kans gehad om dat examen af te leggen", zei Wubbena. "Ze werd geheel buiten haar schuld voor een voldongen feit gesteld."

Volgens KNSB behoorde een skate-off niet tot de mogelijkheden. Uitsluitend bij tijden die tot in de duizendste aan elkaar gelijk waren, hadden schaatsers het in een skate-off tegenelkaar kunnen opnemen.

De advocaat van de KNSB, Michiel van Dijk, gaf aan dat Nauta de mogelijkheid had gehad om over te rijden, via een resktate op dezelfde dag. Volgens Wubbema had een reskate geen zin. "Het overrijden is fysiek onmogelijk, dat had nooit tot een kwalificatietijd geleid."

Volgens de geschillencommissie heeft de selectiecommissie van de KNSB goed gehandeld. De geschillencommissie banadrukte dat de reglementen Nauta het recht had op een reskate, maar daar zelf vanaf zag en daarmee haar aanspraak op het derde startbewijs kwijtraakte. Ook stelde de geschillencommissie dat alle trainers, inclusief Marianne Timmer en Gianni Romme, betrokken waren bij het opstellen van het selectiedocument voor het OKT en dat bij het opstellen van de regels er geen bezwaar is gemaakt door de trainers.

Team Liga zou naar de rechter kunnen stappen om alsnog haar gelijk te halen, maar met de uitspraak van de geschillencommissie lijkt een rechtszaak kansloos.