Rampenplannen uit de kast om extreme kou VS

Redactie

De koudegolf die grote delen van de Verenigde Staten en Canada in zijn greep heeft, heeft de gouverneurs van de staten Indiana en Illinois doen besluiten de rampenplannen uit de kast te halen en voorbereidingen te treffen om de federale overheid om hulp te verzoeken.

Op veel plekken worden weerrecords gebroken. In Chicago werd het in deze tijd van het jaar niet eerder zo koud, 16 graden onder nul, in de staat Indiana viel dertig centimeter sneeuw en werd de bevolking aangeraden zoveel mogelijk binnen te blijven. In Canada was het nog kouder.

Meer dan vijfhonderd passagiers van drie Amtrak-treinen brachten de nacht noodgedwongen door in treincoupés, omdat het spoor vanwege de felle sneeuwstormen niet begaanbaar was. De treinen, onderweg vanuit Los Angeles, San Francisco en Quincy, hebben Chicago als eindbestemming.

Het koudefront verplaatst zich dinsdag van het midwesten naar het oosten en zuiden van de VS. In de staten Georgia, Alabama en Florida wordt rekening gehouden met ongekend lage temperaturen en zullen naar verwachting eveneens weerrecords sneven. Al met al worden volgens meteorologen zo'n 187 miljoen mensen getroffen door de extreme koude van de zogenoemde polaire vortex. De winterkou heeft al meerdere levens geëist.

In de Canadese provincies Saskatchewan en Manitoba daalde het kwik maandag tot 30 graden onder nul. Zo'n vijfduizend mensen in Newfoundland zater zonder stroom, maar volgens premier Kathy Dunderdale is er geen sprake van een crisis.