Jane Campion zit jury Cannes voor

Daan de Witte (daan1601)

Regisseur Jane Campion is dit jaar de juryvoorzitter op het filmfestival van Cannes. De 59-jarige Nieuw-Zeelandse is vooral bekend van haar film The Piano uit 1993, waarvoor ze op het festival destijds de Gouden Palm won. Ze is nog steeds de enige vrouw ooit die de prestigieuze prijs gewonnen heeft. Vorig jaar maakte Campion de zesdelige miniserie Top of the Lake.

"Vanaf het moment dat ik in 1986 met mijn korte film naar Cannes ging, heb ik het festival in Cannes van allerlei kanten kunnen bekijken en mijn bewondering is alleen maar gegroeid", liet Campion weten. "Het filmfestival van Cannes slaagt er steeds in de glamour van de showbizz en mooie stranden te combineren met een serieuze aanpak van arthousefilms en de zakelijke kant van de filmindustrie."

De laatste vrouwelijke juryvoorzitter was de Franse actrice Isabelle Huppert in 2009. Vorig jaar zat de Amerikaanse filmmaker Steven Spielberg de jury voor. Toen werd de zwarte komedie Borgman van Alex van Warmerdam toegelaten tot de selectie. Het was voor het eerst in 38 jaar dat een Nederlandse film meedong in de competitie.

Het festival vindt dit jaar voor de 67e keer plaats, van 14 tot en met 25 mei. Eind april wordt bekendgemaakt welke films genomineerd zijn voor de Gouden Palm.


Jane Campion zit jury Cannes voor (Foto: Novum)