[Upd] [Dakar] De Rooy pakt dubbel

Peterselieman

Anton Shibalov heeft verrassend de tweede etappe van de Dakar Rally bij de vrachtwagens gewonnen. De Rus had met zijn Kamaz 1.49 minuten voorsprong op de Nederlander Marcel van Vliet met de MAN. Hij neemt wel de leiding over in het klassement.

De derde positie was weggelegd voor Gerard de Rooy die na een foutje ruim negen minuten inleverde. Iveco-teamgenoot Hans Stacey werd vlak hierachter vierde, voor de beste Tatra-rijder Martin Kolomny. Voor veel andere rijders was het bijltjesdag. De winnaar van gisteren Ayrat Mardeev crashte zwaar toen hij in gevecht was met Van Vliet en De Rooy, waardoor de Rus waarschijnlijk uitvaller genoemd mag worden.

Dat geldt niet voor Ales Loprais die door technische problemen vroeg in de etappe al veel tijd verloor en uiteindelijk een half uur toe zou geven. Peter Versluis heeft voor de tweede dag op rij pech en stond lange tijd in de duinen stil met elektrische problemen.

Van Vliet leidt in het klassement met bijna vijf minuten voorsprong op Shibalov. De Rooy is derde op bijna negen minuten. De winnaar van vorig jaar, Eduard Nikolaev, geeft al ruim twaalf minuten toe op de Nederlandse leider.

Update 10.16 uur
Niet Shibalov, maar Gerard de Rooy heeft de etappe uiteindelijk op zijn naam geschreven. De Nederlander zat in het kielzog van Mardeev toen deze crashte. Hij heeft de vrachtwagen van de Rus overeind gezet en hier 22 minuten mee verloren. Deze heeft hij van de organisatie van de wedstrijd teruggekregen, waardoor hij met ruim dertien minuten voorsprong de dagzege greep. In het klassement gaat De Rooy nu aan de leiding met bijna veertien minuten voorsprong op Van Vliet.