Groep bedreigt 'Frankrijk en bondgenoten' in Mali

Redactie

Een islamitische terreurgroep die actief is in West-Afrika bedreigt 'Frankrijk en haar bondgenoten' vanwege de Franse militaire interventie in Mali vorig jaar. Dat blijkt uit een verklaring die is toegestuurd aan een website in Mauritanië die vaker door jihadistische groepen in de regio wordt gebruikt om boodschappen aan de buitenwereld over te brengen.

De verklaring van de groep Mourabitounes werd zaterdag naar Nouakchott verstuurd. Het bericht bevatte onder meer een gedetailleerde opsomming van terreuracties die leden van de groep vorig jaar hebben uitgevoerd, waaronder aanvallen in Niger en Mali en de bloederige overval op een aardgasfabriek in Ain Amenas, in het zuidoosten van Algerije.

De groep ontstond vorig jaar toen de terrorist Moktar Belmoktar zich aansloot bij de radicale Beweging voor Eenheid en Jihad in West-Afrika. De Verenigde Staten hebben de Mourabitounes bestempeld als 'de grootste bedreiging op korte termijn voor Amerikaanse en westerse belangen' in de Sahel-regio.

In de verklaring wordt Frankrijk beschuldigd van het doden van 'vreedzame kinderen, vrouwen en oude mannen' in het noorden van Mali. "De mujahedeen zullen niet met de handen over elkaar toekijken, ook niet als, zoals nu, de stem van het onrecht lijkt te winnen."