Tien jaar cel voor 'Jihad Jane'

Redactie

Een Amerikaanse vrouw die zichzelf online 'Jihad Jane' noemde is maandag door een rechtbank in Philadelphia tot tien jaar gevangenisstraf veroordeeld wegens een complot om de Zweedse tekenaar Lars Vilks te vermoorden. De 50-jarige Colleen LaRose had levenslang kunnen krijgen, maar de rechter honoreerde een verzoek van het openbaar ministerie om haar mild te bestraffen omdat zij heeft meegewerkt aan het onderzoek.

Nochtans had de officier van justitie om tientallen jaren gevangenisstraf gevraagd, omdat de vrouw gevaarlijk blijft.

LaRose wilde volgens het OM Vilks vermoorden omdat hij moslims had beledigd door de profeet Mohammed te tekenen als een hond. Een in Ierland wonende Algerijn, Ali Charaf Damache, had LaRose en een andere Amerikaanse vrouw daarvoor gerekruteerd via jihadistische websites. Damache trouwde met de andere vrouw, Jamie Paulin-Ramirez, op de dag dat zij in Ierland aankwamen. LaRose verliet de terreurcel in Ierland na ongeveer zes weken, 'gefrustreerd omdat haar medesamenzweerders niet klaar waren voor actie', zei officier van justitie Jennifer Arbittier Williams.

LaRose keerde in 2009 in de Verenigde Staten terug en gaf zichzelf aan. Paulin-Ramirez en zes anderen werden maanden later opgepakt in Ierland.

Aanklager en verdediging waren het erover eens dat de vrouw vereenzaamd was en gedurende haar leven veel heeft moeten doorstaan, maar ze waren het er niet over eens in hoeverre ze nog een gevaar vormt.

LaRose verklaarde voor de rechtbank dat zij geobsedeerd was geraakt door de jihad en dat zij 'in een trance' was en er van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat in haar gedachten mee bezig was. Inmiddels zou zij daarover heen zijn.

LaRose kan over vier jaar vrij komen. Zij zat al vier jaar in hechtenis en kan bij goed gedrag strafverkorting krijgen.

Vilks liet in een reactie weten er begrip voor te hebben dat terrorisme streng bestraft wordt om anderen af te schrikken, maar dat de straf voor LaRose te zwaar is. "Dit is iemand die in haar leven veel problemen heeft doorgemaakt en zij heeft vooral geestelijke zorg nodig", zei hij.