'Verhuizing gaat DWDD goed doen'

static

De verhuizing van De Wereld Draait Door is een goede zaak voor de kijkcijfers van het programma. Dat denkt Maarten Reesink, tv-deskundige en docent televisie aan de Universiteit van Amsterdam. De doordeweekse VARA-show van Matthijs van Nieuwkerk is vanaf maandag om 19.00 uur te zien op Nederland 1, een halfuur eerder dan voorheen op Nederland 3. Daarmee is het af van het Europees voetbal, waardoor DWDD regelmatig werd ingekort.

"Dat gaat het goed doen, want het mist nu de concurrentie van het journaal", legt Reesink uit aan Novum Nieuws. De nieuwsuitzending op Nederland 1 trekt om 20.00 uur over het algemeen zo'n twee miljoen kijkers. "DWDD zat al vaak net iets boven het miljoen", vervolgt de deskundige. "Het zou mij niets verbazen dat, als iedereen dat programma weer gevonden heeft, de kijkcijfers eerder iets hoger dan iets lager uit gaan vallen."

Ook Lingo hoeft zich geen zorgen te maken, vindt hij. DWDD neemt de plek in de programmering over van de TROS-spelshow, waardoor Lingo op zijn beurt verhuist naar Nederland 2 om 18.30 uur. "Lingo heeft een heel specifiek publiek, ik denk ook een wat ouder publiek", zegt Reesink. "Dat duurt een paar weken, maar dat verhuist uiteindelijk wel mee."

Volgens de deskundige heeft de nieuwe concurrentie van DWDD meer te vrezen van het programma dan andersom. De show overlapt een halfuur met Utopia, dat ook maandag start op SBS6. In John de Mols realityshow moet een afgezonderde groep mensen een nieuwe beschaving opbouwen. "Dit hebben we volgens mij al gezien", zegt Reesink doelend op programma's als Big Brother en De Gouden Kooi. Daarnaast is SBS6 'een lastige zender'. "Het zit wel op de afstandsbediening, maar het zit niet meer in de hoofden van mensen."

DWDD zou concurrent RTL Boulevard op het nieuwe tijdstip zomaar in het nauw kunnen brengen. "Ik denk dat vooral RTL Boulevard hier weleens last van zou kunnen krijgen. Ik benieuwd wat Boulevard gaat doen", zegt de deskundige. DWDD moet in ieder geval niet sleutelen aan het format. "Ik zou het jammer vinden wanneer ze iets populairder gaan programmeren", aldus Reesink. "Ze moeten vooral niets veranderen en volgens mij zijn ze dat ook helemaal niet van plan."

De VARA bevestigt dat. "Qua opzet is het hetzelfde zoals we dat kennen", laat een woordvoerder van de omroep weten over het verkaste DWDD. Alleen het decor en het logo van het programma, dat sinds 2005 wordt uitgezonden, zijn onder handen genomen. "Aan de tafelheren, gasten en rubrieken gaat er niets veranderen."