Leger Irak optimistisch over herovering Fallujah

Harry

Binnen een dag of drie heeft het Iraakse leger de moslimextremisten die zich meester hebben gemaakt van Fallujah en Ramadi weer verdreven. Dat heeft de bevelhebber van de provincie Anbar zondag op de staatstelevisie verzekerd. Regeringsgezinde soennitische stammen nemen het voortouw bij de tegenaanval, zei luitenant-generaal Rasheed Fleih. De luchtmacht geeft de stammenstrijders dekking en het leger geeft ook logistieke steun.

Zaterdagavond keerde volgens inwoners van Fallujah de rust in de stad terug. In de provinciehoofdstad Ramadi wordt nog af en toe gevochten.

Strijders van de Islamitische Staat in Irak en de Levant (ISIL) bezetten de afgelopen dagen het gehele stadscentrum van Fallujah en Ramadi. De radicaalislamitische terreurgroep, die verbonden is met Al-Qaida, sloeg daarmee een belangrijke slag. ISIL en zijn geestverwanten hadden de afgelopen tijd al veel veld gewonnen in het westen van Irak, dat grenst aan Syrië.

Volgens het provinciebestuur hebben honderden zwaarbewapende ISIL-strijders zich in Fallujah verschanst. Ze zouden beschikken over zware machinegeweren, raketwerpers en mortieren. Regeringsgezinde strijders waren er zondagochtend nog niet in geslaagd op te rukken naar de rand van de stad.

Honderden gezinnen zijn de stad ontvlucht. Er dreigt een tekort aan brandstof en voedsel.

In de provincie Anbar protesteren soennieten al ruim een jaar tegen het in hun ogen antisoennitische beleid van de regering. Moslimextremisten verklaarden zich solidair met hen en grepen de onvrede en bestuurlijke wanorde aan om de macht te grijpen.