Shorttracker Breeuwsma nog steeds snel

DeLuna

Shorttracker Daan Breeuwsma moest drie weken toekijken hoe zijn collega's richting Sochi toewerkten. Eind december was de voorgeschreven rustperiode na zijn virusinfectie eindelijk voorbij. Tijdens de NK in Amsterdam richt de Fries zich vooralsnog alleen op de 500 meter. 

Hoewel, zaterdag maakte de 26-jarige shorttracker ook zijn rondjes in de 1500 meter. "Maar dat was echt alleen maar voor het gevoel," vertelt Breeuwsma. Het is hem meegevallen, de terugkeer op het ijs na de verplichte rust. "Het was even afwachten. Ik dacht: dat zal wel tegenvallen. Maar ik stapte het ijs op en reed zo weg. De snelheid zit er nog aardig in."

De klachten van de virusinfectie kwamen al bij het tweede olympische kwalificatietoernooi aan het licht. Breeuwsma klaagde tegen de bondscoach Jeroen Otter over een tekort aan energie. "Ik voelde me gewoon niet goed. De week erna gingen we fietsen op Lanzarote. Waar ik normaal geen enkele moeite heb en vaak het tempo bepaal werd ik er nu afgereden."

Onderzoeken toonden aan dat Breeuwsma last had van een haperende leverfunctie, een gevolg van een hardnekkige virusinfectie. "Natuurlijk schrik je. In de eerste plaats omdat het je voorbereiding op Sochi verstoort. Maar ook omdat je met een opgezette buik loopt, zwaarder wordt en je afvraagt wat er precies aan de hand is."

Rust was de oplossing. Breeuwsma houdt niet van stilzitten. Naast wat klusjes op de boerderij, wat hulp aan de verbouwing van de buren en af en toe een bezoekje aan de training, deed hij vooral niets. "Slapen, rusten en heel erg op mijn voeding letten. Ik eet altijd gezond maar in een periode dat je niets doet moet je de hoeveelheden natuurlijk aanpassen."

Breeuwsma, dorpsgenoot van langebaanschaatser Jorrit Bergsma, is een belangrijk deel van de aflossingsploeg die een medaillekans heeft in Sochi. Met collega's Sjinkie Knegt, Niels Kerstholt en Freek van der Wart won hij al eerder zilver en brons op WK's. Ook werd het viertal al twee keer Europees kampioen. Over twee weken zijn weer de Europese kampioenschappen, het zal de laatste test zijn op weg naar Sochi. Breeuwsma zal nog veertien dagen vol moeten doortrainen, terwijl zijn collega's nog maar één week hard hoeven te werken. "Het is een andere route geworden richting Sochi, maar misschien pakt het juist wel goed uit. Ik ben blij dat ik me weer kan aansluiten. Het team ook. We hebben elkaar nodig om beter te worden."