Standard riskeert uitsluiting Belgische competitie

Katyn

Door een civiele rechtszaak aan te spannen riskeert Standard Luik uitsluiting van de Belgische Eerste Klasse. Volgens de Pro League-organisatie verbieden de reglementen namelijk een gang naar de rechter voor een geschil tussen verenigingen.

Het begon allemaal toen tijdens een wedstrijd tussen OH Leuven en Standard Luik, toen Bjorn Ruytinx (OHL) een overtreding pleegde op Standardspeler Mehdi Carcela, waarbij Carcela zijn enkelbanden scheurde. Ruytinx kreeg echter alleen maar een gele kaart voor zijn overtreding. Carcela, in een vlaag van verstandsverbijstering, veerde nog een keer op en gaf Ruytinx een klap. Hierop kreeg Carcela rood. De Belgische bond besloot vervolgens de Standardspeler voor vier wedstrijden te schorsen, en de OHL-speler alsnog één wedstrijd uit te sluiten vanwege 'onbetamelijk gedrag'. Ruytinx had er namelijk grijnzend bijgestaan.

Standard liet het er niet bij zitten, en stelt nu via een civiele procedure zowel de speler als OHL voor 1,65 miljoen euro aansprakelijk, waarbij 1,4 miljoen van OH Leuven moet komen en 250.000 van Ruytinx. Dit is volgens de Pro League niet toegestaan, ook omdat het een gevaarlijk precedent schept. Mocht de rechtszaak niet voor 16 januari afgeblazen zijn, dan zal een algemene ledenvergadering moeten beslissen of Standard Luik nog in de competitie mag blijven.

Standard Luik betwist overigens dat de rechtszaak verboden is. Ook hekelt het het standpunt van de Pro League, door te stellen dat het zo voor clubs een te groot risico wordt om topspelers naar de Belgische competitie te halen, als deze niet beschermd kunnen worden.