VS evacueren meer mensen uit Zuid-Sudan

Chuck-N0rr1s

De Verenigde Staten hebben vrijdag meer ambassadepersoneel uit Zuid-Sudan gehaald in verband met de verslechterende veiligheidssituatie. Dat heeft het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken vrijdag gezegd.

Het gaat om rond de twintig personen die werkten bij de Amerikaanse ambassade in Juba. Ze werden door mariniers met een vrachtvliegtuig opgepikt en naar Entebbe in Uganda gebracht. Er werden twee vrachtvliegtuigen ingezet, maar er landde slechts één toestel in Zuid-Sudan. Volgens het Pentagon is er voldoende mankracht en materieel in de regio om aan nieuwe hulpverzoeken van het ministerie van buitenlandse zaken te kunnen voldoen.

In Zuid-Sudan staan president Salva Kiir en ex-vicepresident Riek Machar tegenover elkaar. De vlam sloeg half december in de pan en het geweld beperkt zich niet tot de twee strijdende kampen. Op 21 december werden bij de stad Bor twee Amerikaanse helivliegtuigen beschoten die vermoedelijk bedoeld waren voor een evacuatie. Daarbij raakten drie bemanningsleden gewond.

Volgens Kiir hebben leden van de presidentiële garde, die net als Machar tot de Nuer-stam behoren, geprobeerd een staatsgreep te plegen. Bronnen binnen de regeringspartij van Kiir weerspreken dit en zeggen dat gardisten die loyaal zijn aan Kiir probeerden Nuer-collega's te ontwapenen.

Vertegenwoordigers van Kiir en Machar zijn in Ethiopië, waar zaterdag vredesgesprekken moeten beginnen. Ondanks de bemiddelingspogingen van een groep Afrikaanse landen woedt de strijd in Zuid-Sudan echter voort.