Italië pikt ruim 1000 migranten op binnen 24 uur

Redactie

De Italiaanse marine heeft binnen een etmaal meer dan duizend migranten uit de Middellandse Zee opgepikt. Dat meldt de Italiaanse zeemacht vrijdag op haar website.

Ten zuiden van het eiland Lampedusa ontdekten helikopters donderdag vier overvolle boten die nauwelijks zeewaardig meer waren. Aan boord waren 823 mensen, onder wie tientallen vrouwen en kinderen, afkomstig uit onder andere Egypte, Tunesië, Pakistan en Irak. Ze zijn door verschillende marineschepen aan boord genomen en naar Augusta op Sicilië gebracht.

Daar waren eerder al 233 mannen en vrouwen heen gebracht die eveneens in een wrakke boot bij Lampedusa voeren. Deze migranten uit Eritrea, Nigeria, Somalië, Pakistan, Zambia en Mali waren de eersten die in het nieuwe jaar door de Italiaanse marine werden opgepikt.

Italië heeft zijn patrouilles op de Middellandse Zee opgevoerd na het drama in oktober waarbij meer dan 360 asielzoekers bij Lampedusa verdronken. Volgens het Italiaanse ministerie van binnenlandse zaken kwamen in 2013 meer dan 43 duizend migranten in Italië aan, drie keer zoveel als in het jaar ervoor.