Seoul wijst toenadering Pyongyang af

Redactie

Zuid-Korea heeft vrijdag de oproep van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong Un om de betrekkingen te verbeteren van de hand gewezen. Seoul wil dat Pyongyang eerst 'oprechte' stappen zet naar nucleaire ontwapening.

Kim deed zijn oproep in een nieuwjaarsboodschap waarin hij Seoul en Washington dreigde met een mogelijke atoomoorlog. Volgens de Zuid-Koreaanse minister voor eenwording Kim Eui-do liet Noord-Korea een soortgelijke oproep vorig jaar volgen door een nieuwe kernproef en een reeks militaire dreigementen die de spanning op het schiereiland sterk opvoerden.

Volgens analisten hoopt Noord-Korea op betere betrekkingen met Zuid-Korea om de Noord-Koreaanse economie nieuw leven in te blazen en omdat het buitenlandse investeringen en hulp nodig heeft om de levensstandaard te verhogen. De vooruitzichten op betere inter-Koreaanse betrekkingen zijn echter verslechterd door de executie vorige maand van Kim Jong Uns oom en vroegere mentor, Jang Song Thaek.

Kim betitelde wijlen zijn oom als 'vuil' dat uit de weg is geruimd. Zuid-Korea denkt dat Noord-Korea zal overgaan tot provocaties om de binnenlandse eenheid te versterken en mogelijke instabiliteit in verband met het wegzuiveren van Jang te voorkomen.