Palestijnse ambassadeur Praag dood door explosie

Chuck-N0rr1s

De Palestijnse ambassadeur in de Tsjechische hoofdstad Praag is woensdag om het leven gekomen door een explosie in zijn appartement, aldus de Tsjechische politie. Het is volgens de politie en het Palestijnse ministerie van buitenlandse zaken zo goed als uitgesloten dat de diplomaat doelwit van een aanslag was.

De ontploffing vond plaats nadat Jamel al-Jamal (56) een oude kluis had opengemaakt die al zeker twintig jaar was verzegeld, aldus het Palestijnse ministerie van buitenlandse zaken. Al-Jamal werd in kritieke toestand naar een ziekenhuis gebracht, maar bezweek daar aan verwondingen aan zijn buik, borst en hoofd.

De kluis was volgens de Palestijnse minister van buitenlandse zaken Riad Malki onlangs verplaatst vanuit het voormalige pand van de ambassade, maar kwam uit een gebouw waar de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO) in de jaren tachtig gehuisvest was. In die tijd - voor de val van de Sovjet-Unie - had de PLO nauwe banden met de Oostbloklanden.

"De ambassadeur besloot de kluis te openen. Nadat hij hem had geopend, gebeurde er blijkbaar iets in de kluis en ontplofte er iets", zei Malki. Het werd niet direct duidelijk hoe Malki wist dat de kluis de afgelopen twintig jaar niet is geopend. "De ambassadeur wilde weten wat er in de kluis zat", zei Malki. "Hij opende hem en vroeg zijn vrouw hem pen en papier te brengen om de inhoud van kluis te noteren. Zij ging pen en papier halen en terwijl ze weg was vond de explosie plaats." Er is niet bekendgemaakt wat er precies in de kluis zat.