Kroatië arresteert oud-inlichtingenchef

Redactie

Kroatië heeft een oud-inlichtingenchef gearresteerd die wordt gezocht door Duitsland. De zaak van Josip Perkovic veroorzaakte afgelopen zomer een twist met de Europese Unie over de uitleveringswetgeving van het Kroatië.

Perkovic wordt door Duitsland gezocht voor de moord op een Kroatische dissident door de voormalige Joegoslavische geheime dienst in 1983. Perkovic richtte de Kroatische geheime dienst op nadat zijn land zich in de jaren negentig van Joegoslavië had afgescheiden. Daarvoor werkte hij voor de communistische Joegoslavische geheime dienst.

Kroatië, dat zich afgelopen juli bij de EU voegde, weigerde in eerste instantie om Perkovic uit te leveren, omdat het onder de Kroatische wet niet mogelijk was om staatsburgers uit te leveren. Onder druk van de EU veranderde Kroatië de wetgeving zodat die strookte met Europese regelgeving.

De politie arresteerde Perkovic woensdag, de dag dat de wetswijzigingen van kracht werden. Het is nog niet bekend hoe lang de uitleveringsprocedure gaat duren.