Al 46 oogletsels door vuurwerk

Harry

Door ongelukken met vuurwerk hebben voor zover bekend 46 slachtoffers rond de jaarwisseling oogletsel opgelopen. Acht ogen zijn blind geraakt, waarvan er een al operatief is verwijderd, meldt het Oogziekenhuis in Rotterdam woensdag.

Dit jaar is het aantal kinderen met oogletsel volgens een woordvoerder van het ziekenhuis een opmerkelijk stuk lager."Er zijn nauwelijks kinderen binnengekomen hier." Cijfers kon ze niet direct geven. Mogelijk komt de daling door de campagne om kinderen tijdens de jaarwisseling een vuurwerkbril te laten dragen. Vorig jaar steeg het aantal kinderen dat oogletsel opliep nog.

Het totaal aantal slachtoffers is op dit moment nog lager dan vorig jaar, maar dat kan nog toenemen omdat ziekenhuizen later in de maand nog patiënten kunnen doorverwijzen naar het Oogziekenhuis. Het ziekenhuis behandelde in de nieuwjaarsnacht zelf vijftien patiënten met oogletsel, van wie een derde blijvende schade heeft opgelopen. In de meeste gevallen ontstond het letsel door te vroeg ontploft siervuurwerk of doordat vuurpijlen door de sterke wind afzwaaiden. Vorig jaar behandelde het Oogziekenhuis nog twintig slachtoffers in de eerste nacht van het nieuwe jaar. In heel Nederland raakten uiteindelijk 23 ogen blind.

Net als in voorgaande jaren is ongeveer de helft van de patiënten slachtoffer van vuurwerk dat door anderen is afgestoken. De andere helft heeft het vuurwerk dat hen verwondde zelf afgestoken.