FOK!toen: Terugblik op 2013

dekatophetspek

2013 was weer een behoorlijk veelzijdig nieuwsjaar. Machtswisselingen, internationale onrust, nukkige weergoden, moord en doodslag, ze kwamen allemaal voorbij in dit veelbewogen jaar. Om door de (omgewaaide) bomen toch nog het bos te kunnen zien deden we een greep in het nieuws van het afgelopen jaar en kwamen met een twaalftal opvallende gebeurtenissen. Wat gebeurde er allemaal in het afgelopen jaar? Je leest het in deze speciale FOK!toen.

Maandbanner 1

De troonswisseling

Op 28 januari maakt Beatrix Wilhelmina Armgard, Koningin der Nederlanden, bekend dat ze op 30 april 2013 zal aftreden en het koningschap overdraagt aan haar zoon prins Willem-Alexander van Oranje-Nassau. Voor het eerst in 123 jaar wordt Nederland weer geregeerd door een man. Helemaal mooi dat dit net in het jaar is dat het Nederlandse koninkrijk 200 jaar bestaat!

De bestijging van de troon door prins pils is natuurlijk een goede reden voor een groots volksfeest en daarbij hoort natuurlijk ook een Koningslied (check die link, zelfs YouTube noemt het MEUK! - red) bij. Voor het schrijven van deze 'vorstelijke tekst' wordt niemand minder dan John Ewbank ingehuurd. Ewbank terroriseerde Nederland eerder met Borsato-hits als 'De Waarheid', 'Wereld Zonder Jou', 'De Bestemming', 'Binnen' en 'Rood'. Met zinsneden als 'de dag die je wist dat zou komen is eindelijk hier' en 'door de regen en de wind zal ik naast je blijven staan' zorgen voor veel ophef. Nadat Ewbank veel kritiek ontvangt via Twitter besluit hij zelfs om het lied terug te trekken.

De kromme tenen van Ewbank
De kromme tenen van Ewbank

Het Nationaal Comité Inhuldiging heeft echter zo'n 150.000 euro in het wangedrocht gestoken en zo mag het Koningslied toch blijven bij de inhuldiging van Koning Willem-Alexander. Op een enkele dronkenlap in Drenthe, Limburg en Zeeland na, voelt het leeuwendeel van de Nederlandse bevolking niks voor het meezingen van deze koninklijke hymne. Het blijft oorverdovend stil op de Nederlandse pleinen.

Goed voorbeeld doet goed volgen en zo besluit ook koning Albert II van België op 21 juli af te treden. Dit is een unieke gebeurtenis aangezien er in de geschiedenis van de Belgische monarchie niet eerder een vrijwillige troonswisseling voor was gekomen. Hij wordt opgevolgd door koning Filip die daarmee de zevende Koning der Belgen is geworden.

Maandbanner 2

Gevaar uit de ruimte

Februari 2013 is de maand die de geschiedenisboeken in zal gaan als de maand waarin gevaar dreigde vanuit het heelal. Op 15 februari passeerde de planetoïde 2012 DA14 onze planeet op een afstand van slechts 27.600 kilometer. Nooit eerder werd waargenomen dat een object van deze omvang zo dicht langs de aarde. Voor degenen die hem gemist hebben, over dertig jaar komt de planetoïde 2012 DA14 weer langs.

Op dezelfde dag ontplofte een meteoroïde nabij Tsjeljabinsk in het Russische Oeralgebied. Rond 09.15 uur plaatselijke tijd werd een vuurbal in de hemel waargenomen, gevolgd door een supersonische knal. De meteoroïde, met een diameter van 17 meter, knalde de atmosfeer binnen met een snelheid van circa 54.000 kilometer per uur oftewel 15 kilometer per seconde. De vrijgekomen energie bij de ontploffing werd geschat op 500 kiloton TNT. Dat is enorm veel als je nagaat dat de atoombom op Hiroshima een explosiekracht van 'slechts' 15 kiloton TNT had.

De ontploffende meteoroïde zorgde voor meer dan 1000 gewonden en veroorzaakte voor zo'n 25 miljoen euro schade. Uit later onderzoek bleek dat dit de grootste meteoroïde was die de aarde geraakt heeft sinds de explosie in Toengoeska in 1908.

Maandbanner 3

Een nieuwe paus


Ook Joseph Aloisius Ratzinger, bij velen beter bekend als Paus Benedictus XVI, besluit op 28 februari om zijn mijter aan de kapstok op te hangen. De oerconservatieve Ratzinger, die ook wel de Rottweiler van God werd genoemd, wordt opgevolgd door de Argentijnse kardinaal Jorge Mario Bergoglio, aartsbisschop van Buenos Aires. Vanaf 13 maart luistert hij naar de naam Franciscus.

Maandbanner 4

De marathon van Boston

Op maandag 16 april 2012 was de 117e editie van de Boston Marathon plaats. De wedstrijd werd bij de mannen gewonnen door de 23-jarige Ethiopiër Lelisa Desisa en bij de vrouwen schreef de Keniaanse Rita Jeptoo de wedstrijd op haar naam. Twee uur nadat de winnaars de finish waren gepasseerd kwam het sportevenement echter op een geheel onverwachte wijze in het nieuws. Er werden twee luide explosies gehoord bij Copley Square, vlakbij de finishlijn van de hardloopwedstrijd. De explosieven bestonden uit snelkookpannen waarin ook metaalscherven, spijkers en stalen kogels waren gestopt om zo veel mogelijk schade te veroorzaken. Bij de aanslag vielen drie doden en tientallen gewonden.

Op 19 april werd bekend dat de verdachten twee Tsjetsjeense broers uit Cambridge (een voorstad van Boston) zijn. Als de twee mannen worden aangetroffen in Watertown (een voorstad van Boston) volgt een dodelijke achtervolging, waarbij de oudere broer, de 26-jarige Tamerlan Tsjarnajev, bij een vuurgevecht met de politie wordt doodgeschoten. De jongere broer, de 19-jarige Dzjochar Tsarnajev, weet nog te ontkomen in een auto, maar wordt na een klopjacht van 23 uur gewond uit een boot gehaald.

Maandbanner 5

Anouk op Eurovisie Songfestival

Eind vorig jaar was het eigenlijk al bekend. De Haagse zangeres Anouk zou voor Nederland meedoen aan het Eurovisie Songfestival. U weet wel, dat muziekgebeuren waar men ooit met het hele gezin voor thuis bleef, dat toen gekaapt werd door de homoseksuele medemens om uiteindelijk te eindigen als een commercieel gedrocht waar het alleen maar draait om het versturen van sms-berichten en waar vriendjespolitiek uitmaakt waar de punten naar toe gaan.

Maar goed, de absoluut niet arrogante zangeres Anouk had aan de TROS laten weten dat zij aan het Eurovisie Songfestival mee zou doen als er aan een aantal eisen werd voldaan. Ze zou er geen stemronde komen waarbij het Nederlandse publiek mede mocht bepalen welk lied er zou worden vertolkt. Anouk liet weten dat ze al een lied klaar had voor het festival en daar mochten we het mee doen. Met de ballade 'Birds' zou Anouk wel de finale halen van het songfestival, iets wat al jaren niet meer was gebeurd. Ze zou uiteindelijk als negende eindigen in Zweden.

Anouk zou later nog tweemaal het nieuws halen. Zo was mevrouw nogal ontdaan door de reacties op de Zwarte Piet-kwestie en ging ze helemaal over de rooie toen ze op het laatste moment een concert af had gelast en daar klachten over kreeg.

Maandbanner 6

Het Fyra-fiasco

De trein die niet spoort. Collega Driekoplopers heeft het volgende te zeggen over de Spaghettiboemel:

Op het vlak van Openbaar Vervoer stond het jaar 2013 natuurlijk in het teken van het Fyra-fiasco. We kennen allen het begrip “de bodem viel er onderuit”, om aan te geven dat de grondslag van een bepaald plan niet deugt. Op het spoor werd dit niet figuurlijk, maar letterlijk gerealiseerd. De treinen van AnsaldoBreda bleken in het geheel niet te zijn opgewassen tegen de dienst, laat staan in winterse omstandigheden. Reeds half januari werd voor deze treinen een terecht rijverbod opgelegd, zowel door de Belgische als de Nederlandse toezichthouder.

De NS kon weinig anders doen dan de reiziger een uitgeklede variant van de tegen alle adviezen in per december opgeheven ‘gewone’ Beneluxtrein bieden. Niet vanaf Amsterdam, maar vanaf Den Haag, en slechts een paar keer per dag. Met treinen die heel vaak uitvielen een veelal te smerig om aan te pakken. Tragisch waren de zeer lage kwaliteitseisen die staatssecretaris Mansveld aan deze noodverbinding stelde. De bewindsvrouwe verdedigde die lage eisen in de Tweede Kamer met de mededeling dat die nog altijd hoger waren dan de prestaties van de Beneluxtrein tot december vorig jaar. Daarmee beloonde ze de NS dus voor slecht gedrag.

In het najaar gingen de staatssecretaris en de Kamer akkoord met een door de NS gepresenteerd alternatief plan. De NS zag verder af van het rijden met hogesnelheidstreinen: passagiers die met hoge snelheid wensten te reizen, konden ophoepelen naar de veel duurdere Thalys. Vele miljarden belastinggeld over de balk geflikkerd, zonder dat wie dan ook er wat mee opschiet. Dit alles leidde tot klachten van reizigersclub Maatschappij Voor Beter OV bij de Europese Commissie, die op grond daarvan een onderzoek naar verboden staatssteun voor de NS heeft ingesteld. Wordt in 2014 zeker vervolgd.

Maandbanner 7

Een hittegolf in Nederland

In juli 2013 was er officieel sprake van een hittegolf in Nederland. Dit was de eerste hittegolf sinds 2006. Het was opmerkelijk dat de hittegolf volgde op een zeer koude lente.

De hittegolf zou in totaal 7 dagen duren waarvan er op drie dagen zelfs sprake was van tropische temperaturen. Op 22 juli steeg de thermometer tot 32,6 graden Celsius.

Maandbanner 8

Prins Friso overleden

12 augustus was een zwarte dag voor onze koninklijke familie. Op die dag overleed prins Friso. Op 17 februari 2012 werd Friso, samen met zijn plaatselijke jeugdvriend Florian Moosbrugger, bedolven onder een sneeuwlawine. 25 minuten na het ongeval werd hij pas bevrijd. Al die tijd hadden zijn hersens te weinig zuurstof gehad. De prins bevond zich in comateuze toestand. Het was zeer onzeker of hij ooit weer bij bewustzijn zou komen.

Op 1 maart 2012 werd Friso overgebracht naar het Wellington Hospital in zijn woonplaats Londen. Daar zou hij verblijven tot 8 juli 2013. Een dag later werd hij overgebracht naar het Paleis Huis ten Bosch in Den Haag. Friso werd op 16 augustus 2013 in besloten kring begraven in Lage Vuursche.

Maandbanner 9

Examendiefstal Ibn Ghaldoun

De Islamitische Scholengemeenschap Ibn Ghaldoun was een Nederlandse islamitische scholengemeenschap voor vmbo-, havo- en vwo-onderwijs in Rotterdam. Ja dat leest u goed, 'was' want er gebeurden op de scholengemeenschap nogal wat dingen die het daglicht niet konden velen. De eerste keer dat de school op negatieve wijze in het nieuws kwam was al in 2007, toen bleek dat men meer dan een miljoen euro aan subsidie onrechtmatig had uitgegeven. In 2010 kwam de school opnieuw in het vizier toen bleek dat er examenfraude was gepleegd. Bij onderzoek had men ontdekt dat een tweetal leraren examens verbeterden alvorens deze naar een corrector op te sturen. Beide leerkrachten zouden worden ontslagen. Datzelfde jaar verdween er ook op mysterieuze wijze een sleutel van de kluis waarin de examens werden bewaard. Het kluisslot werd echter niet vervangen, maar er werd simpelweg een nieuwe sleutel bijgemaakt.

Op 30 mei 2013 kwam Ibn Ghaldoun opnieuw in het nieuws vanwege grootschalige examenfraude. Een uit het schoolgebouw gestolen vwo-eindexamen Frans was integraal op internet geplaatst. Het gestolen eindexamen werd geschrapt en alle bijna 17.000 vwo-leerlingen met Frans in hun pakket moesten een dag later een vervangend eindexamen maken. Na politieonderzoek bleek dat in totaal zevenentwintig eindexamens ontvreemd waren: vijftien van het vwo (Nederlands, Engels, Duits, Frans, Arabisch, management en organisatie, wiskunde-a, wiskunde-b, natuurkunde, scheikunde, biologie, economie, geschiedenis, aardrijkskunde en maatschappijleer), tien havo-eindexamens (Nederlands, Engels, Frans, Arabisch, wiskunde, natuurkunde, geschiedenis, aardrijkskunde, economie en maatschappijwetenschappen) en twee van het vmbo (Engels en economie). Alle gestolen eindexamens zijn op de school ongeldig verklaard en moesten door de leerlingen opnieuw gemaakt worden.

De spiekdoekjes van Ibn Ghaldoun
De spiekdoekjes van Ibn Ghaldoun

Toen bleek dat één van de verdachten de zoon van natuurkundeleraar en ex-directeur Hassan Bofarid was. Bofarid was eerder vanwege de subsidiegeldkwestie ontslagen, maar was dus daarna gewoon braaf weer aangenomen als leerkracht van de Islamitische onderwijsinstelling. Elf leerlingen werden verdacht van betrokkenheid bij het stelen van de eindexamens en 42 leerlingen werden verdacht te hebben gebruikgemaakt van deze gestolen eindexamens. Van de acht eindexamenleerlingen van de Ibn Ghaldoun Scholengemeenschap werd het schooldiploma ongeldig verklaard.

Ibn Ghaldoun zou in oktober failliet verklaard worden.

Maandbanner 10

Storm in Nederland

Christian (Duitsland), St Jude storm (Engeland), Carmen (European Windstorm Centre) en Simone (Zweden) waren een aantal van de namen die de storm kreeg, die vanaf 25 oktober 2013 over West- en Noord-Europa trok en zware schade aanrichtte. Vooral de kustgebieden van Zuid-Engeland, België, Nederland, Noord-Duitsland (Nedersaksen en Sleeswijk-Holstein), Denemarken en Zuid-Zweden werden door de storm getroffen.

De schade die de storm op 27 oktober in Nederland veroorzaakte werd geraamd op minimaal 95 miljoen euro (exclusief de schade aan de overheids- en landbouwsector). Door blaadjes bomen op de rails werd het treinverkeer ernstig ontregeld en ook bus- en tramverkeer had veel last van de harde rukwinden. Als gevolg van de storm waren er in een vijftal Europese landen 18 doden te betreuren.

Ook in december kwam Nederland weer in stormachtig weer terecht. Op 5 en 6 december 2013 trok de Sinterklaasstorm over Noord-Europa, waarbij op sommige momenten zelfs orkaankracht werd gemeten. In verschillende landen werden de hoogste waterstanden gemeten sinds de Watersnood van 1953. De Oosterscheldekering werd voor het eerst sinds 2007 gesloten. In diverse plaatsen, zoals Vlaardingen, Dordrecht en Harlingen, kwamen kades onder water te staan en op de waddeneilanden werden stukken duin weggeslagen. De storm leverde een schadepost op van ongeveer 95 miljoen Euro.

Driemaal is scheepsrecht en dat geldt schijnbaar ook voor zware stormen. Op 23 en 24 december sloeg kerststorm Dirk toe en trok over delen van Noord-Europa. In Nederland zou de storm vooral voor materiële schade zorgen. Zo deed flat De Windvanger in Breda zijn naam eer aan; er vloog een groot gedeelte van het dak van het gebouw.

Maandbanner 11

Zwartepieten over Zwarte Piet

Net als in de voorgaande jaren waren er ook dit jaar weer mensen die het Sinterklaasfeest moesten misbruiken voor hun eigen tekortkomingen. In eerste instantie was het slechts een groepje van 21 Amsterdammers die op garioïde wijze reageerden op de traditionele metgezel van de goedheiligman. Gesubsidieerd straatkunstenaar Quincy Gario was in 2011 ook al in het nieuws gekomen toen hij bij een protest tegen Zwarte Piet bij de intocht van Sinterklaas in Dordrecht.

De vlam sloeg pas echt goed in de pan toen via de Volkskrant bekend werd dat ook de Verenigde Naties een uitspraak over het eeuwenoude Hollandse kinderfeest had gedaan. De zelfbenoemde VN-consultant Verene Shepherd noemde Zwarte Piet een 'racistisch fenomeen' en zou het liefste zien dat het hele Sinterklaasfeest afgeschaft zou worden, omdat de traditie 'een terugkeer naar de slavernij in de 21e eeuw' zou zijn. Vooral in de sociale media ontstond nogal wat rumoer door deze uitspraken. Op Facebook werd de internetcampagne Pietitie opgericht, die in enkele dagen een paar miljoen likes te pakken had en daarmee de meest succesvolle Nederlandse Facebook-pagina tot op dat moment werd.

Protest tegen Zwarte Piet in Amsterdam (Foto: ANP)
Protest tegen Zwarte Piet in Amsterdam (Foto: ANP)

Maatschappijleraren bleken opeens een stuk minder moeite te hebben met het oproepen tot geweld en ook de bloksnorren van extreem rechts zagen dit als een uitgelezen kans om hun zieke zielenroerselen in de diverse sociale media te plempen. Op 16 november 2013, de dag waarop Sinterklaas in Nederland aankwam, waren er enkele duizenden honderden tientallen demonstranten aanwezig bij het protest tegen Zwarte Piet in Amsterdam. De goedheiligman merkte er echter weinig van, hij had het druk genoeg met het besturen van zijn leger van zo'n 600 Zwarte Pieten. Om de beroepers toch iets tegemoet te komen, droegen de Zwarte Pieten geen gouden ringen, waren kapsels van sommige Pieten aangepast en was ook de opvallende rode lippenstift bij de meeste knechten van de Sint verdwenen.

Maandbanner 12

Nelson Mandela

Op 5 december om 19.50 uur overleed Nelson Mandela, een man die door velen als een wereldverbeteraar werd gezien. In Zuid-Afrika werd 'Madiba' ook wel als de Vader des Vaderlands beschouwd. Mandela was één van de oprichters van het later verboden ANC en werd vooral beroemd nadat hij jarenlang gevangen had gezeten op Robbeneiland. In 1990 werd Mandela vrijgelaten en zou het in 1994 zelfs tot president van Zuid-Afrika schoppen.

Nelson Mandela bij de ceremonie van de WK finale in 2010 (Foto: Pro Shots)
Nelson Mandela bij de ceremonie van de WK finale in 2010 (Foto: Pro Shots)

Van Wim Kok tot Barack Obama en van Ruud Gullit tot Paris Hilton, ze buitelden over elkaar heen om zo schreeuwend mogelijk aan te geven hoe erg zij het wel niet vonden dat Nelson Mandela was gaan hemelen. De NOS ging bij de live-uitzending van de begrafenis nog eens hard op zijn bek. In tegenstelling tot alle andere landen waar de ceremonie werd uitgezonden, begon de Nederlandse Omroep Stichting een dik uur te laat met de uitzending. Uiteraard lag dat aan iedereen behalve de NOS.

Conclusie:

2013 was een zeer divers jaar. In het Midden-Oosten woekert de 'Arabische lente' nog steeds door, Syrië is een puinzooi waar alleen gehersenspoelde hakbars naar toe willen. De 'Nederlandse lente' was eigenlijk gewoon afwezig en werd vervangen door een soort van herfstachtige periode. De zomer was aardig en werd opgevolgd door een onstuimige herfst met veel stormachtige momenten. We kregen ruzie met Rusland (Greenpeace en homo's), we kregen ruzie met Gario en de rest een deel van de inwoners van de Bijlmer (Zwarte Piet) en ook de Chinezen mochten eens naar de racismekaart grijpen toen hofnar Gordon een enorm flauwe grap maakte over nummel 39 met witte lijst!

FOK!toen wenst iedereen een ontzettend fijn 2014 toe!