Etappezeges langlaufers Oestberg en Hamilton

heywoodu

In Lenzerheide hebben Ingvild Flugstad Østberg en Simeon Hamilton de derde etappe in de Tour de Ski gewonnen. Zowel de Noorse als de Amerikaan deden dat in een spannende finale.

Bij de vrouwen waren er in de kwalificaties nog geen verrassingen, maar dat kon van de kwartfinale zeker niet gezegd worden. Topfavoriete Marit Bjørgen kwam in haar heat niet verder dan de derde plek en was niet snel genoeg om als lucky loser door te gaan. Via de halve finales wisten Østberg, haar landgenote Astrid Jacobsen, de Amerikaanse Sophie Caldwell, Denise Herrmann uit Duitsland en de Zwitserse Laurien van der Graaff zich voor de finale te plaatsen. Hierin vochten Østberg en Jacobsen een spannende strijd uit, waarbij Østberg 0,14 seconden eerder over de finish kwam. De derde plek ging naar Herrmann. Dankzij de bonificatieseconden pakt Østberg de leiding in het klassement van de Tour de Ski.

Bij de mannen verliept de competitie tot en met de kwartfinales zoals verwacht. In de halve finale wist Petter Northug zich niet voor de finale te plaatsen. De Noor, al enige tijd in slechte vorm, kwam een tiende tekort om voor de overwinning te mogen strijden. In de finale stonden wel zijn landgenoten Finn Hågen Krogh en Martin Johnsrud Sundby, de Italiaan Federico Pellegrino, Simeon Hamilton, Alex Harvey uit Canada en Calle Halfvarsson uit Zweden, twee dagen eerder nog winnaar van de sprint in Oberhof. In de finale wist Hamilton verrassend aan het langste eind te trekken. Harvey werd tweede, voor Sundby. Harvey blijft de leider in het algemeen klassement.