Team Liga overweegt juridische stappen tegen KNSB

Boris (borisz)

Team Liga stapt mogelijk naar de rechter zodat Yvonne Nauta alsnog kan starten op de olympische drie kilometer. Dat laat coach Marianne Timmer dinsdag aan NUsport weten. Nauta werd in haar rit op het OKT gehinderd door Linda de Vries en werd daardoor vierde. De KNSB vond het niet nodig om Nauta een calamiteitenplek toe te wijzen. Team Liga zal sowieso naar de geschillencommissie van de schaatsbond stappen.

Annouk van der Weijden werd op het OKT derde en kreeg het startbewijs. Nauta was naar het zich liet aanzien sneller dan Van der Weijden. "We zijn nu aan het overleggen met het management en de advocaten om te kijken wat ons strijdplan wordt", liet Timmer in een reactie weten. "Maar we laten het hier zeker niet bij zitten. We gaan zeker stappen ondernemen." 

"De beste schaatsers gaan nu niet naar Sochi", aldus Timmer dinsdag. "We hebben aan de hand van schema’s aangetoond dat Yvonne sneller was. Zij wordt ook nog elke week beter, ze trekt die lijn door."  

Het criterium om voor een calamiteitenplek in aanmerking te komen was dat een schaatser tot de wereldtop dient te behoren. De selectiecommissie van de KNSB komt liet weten dat op basis van de door haar gereden resultaten in de seizoenen 2012/2013 en 2013/2014 Nauta niet tot de wereldtop behoorde. Timmer is het er niet mee eens. Nauta werd op het OKT vierde in een tijd van 4.03,79. "Met die tijd behoort Yvonne wel de wereldtop", aldus de drievoudig olympisch kampioene. 

Voor Team Liga staat er meer op het spel dan alleen het startbewijs van Nauta op de drie kilometer. Als Van der Weijden haar startplek moet inleveren, dan plaatst Liga-sprintster Thijsje Oenema zich alsnog voor de Winterspelen.