IOC niet bang voor bommen

anoniem_22072019025900

Het internationaal olympisch comité IOC heeft alle vertrouwen in de rond Sochi getroffen veiligheidsmaatregelen. Dat zei de sportbond zondag als reactie op de bomaanslag in Volgograd waarbij zeker vijftien doden vielen. "Bij de Spelen is de veiligheid de verantwoordelijkheid van de lokale autoriteiten en we hebben geen twijfel dat de Russen die taak aan kunnen."

Een zelfmoordterrorist blies zich zondagochtend op bij een treinstation in Volgograd, ongeveer 650 kilometer ten noordoosten van Sochi. Tot voor kort bleven zelfmoordaanslagen beperkt tot de Kaukasus, maar Volgograd is nu voor de tweede keer in twee maanden doelwit van een aanslag.

Om aanslagen tijdens de Spelen van Sochi, dat tegen de Kaukasus aan ligt, te voorkomen heeft Rusland strenge maatregelen genomen. Iedereen die naar de Spelen wil moet online een kaartje kopen en een 'toeschouwerspas' aanvragen bij de autoriteiten. Er is bovendien een veiligheidszone gecreëerd die honderd kilometer langs de kust strekt en tot wel veertig kilometer het binnenland in.

Om de veiligheidszone in de gaten te houden worden speciale troepen ingezet die in de bergen patrouilleren. Er vliegen drones over de olympische faciliteiten en met speedboten wordt de kust bewaakt. Ook mogen auto's van buitenaf van begin januari tot eind maart niet de veiligheidszone in.

De Winterspelen duren van 7 tot en met 23 februari. Rusland heeft beloofd dat het 'de veiligste Spelen ooit' worden.