OPA wordt OMA bij gemeenteraadsverkiezing Amsterdam

anoniem_22072019025900

Ouderen Politiek Actief (OPA) neemt definitief deel aan de gemeenteraadsverkiezingen in Amsterdam, maar dan onder de naam OMA Amsterdam. De lijsttrekker van OMA Amsterdam is David Pinto. De ouderenbeweging doet op 19 maart in ieder geval in 33 gemeenten mee onder de naam OPA, laat oprichter en campagneleider Dick Schouw zondag weten.

Ouderen Politiek Actief heeft de naam OMA Amsterdam vorige week officieel laten registreren, omdat OPA werd geweigerd. De Ouderen Partij Amsterdam had de naam OPA begin dit jaar al opgeëist. OMA staat voor Onbevreesd, Modern, Authentiek.

De volgens Schouw bestuurlijk en politiek door de wol geverfde Pinto heeft een Marokkaans-joodse achtergrond. Pinto heeft zelf gereageerd. "Met zijn kennis, ervaring en bevlogenheid staat Pinto garant voor het neerzetten en elan geven aan de centrale doelstelling van onze beweging: vrije politiek in Nederland", schrijft Schouw in een verklaring. "Vrije politiek stelt de mens centraal en niet langer 'de partij' of 'de fractiediscipline'."

"OMA wil een ander systeem van politiek bedrijven propageren en toepassen", licht Schouw toe. Dat past volgens hem bij wat Pinto in het verleden heeft gezegd en gedaan. "Hij heeft altijd bij de VVD gezeten, maar is niet zozeer rechts als wel liberaal. Hij noemt zich vrije Amsterdammer."

Pinto zei eind jaren tachtig dat migranten in Nederland worden 'doodgeknuffeld'. Hij pleitte toen voor verplichte inburgeringscursussen. De komende tijd neemt Pinto al deel aan een aantal debatten in Amsterdam.

De kandidatenlijst wordt 19 januari naar buiten gebracht. Ook de programmapunten worden dan gepresenteerd. "Dat zal op sommige punten anders zijn dan mensen gewend zijn van politieke partijen", zegt Schouw. "Verfrissend. We laten aan de kiezer over of daar voldoende steun voor is. We roepen hen op te kijken naar de kandidaat die het dichtste bij hen staat."

Uit onderzoek blijkt dat ouderenpartijen zeker tien procent van de stemmen kunnen halen. "Het zou mooi zijn als we meerdere zetels halen, we zijn een nieuwe partij", blikt Schouw vooruit. Maar in de peilingen krijgen ouderenpartijen in Amsterdam vooralsnog niet meer dan een zetel."

Ouderen Politiek Actief werd opgericht na een ruzie binnen 50Plus over de vraag of de partij op lokaal niveau actief moest worden. Schouw werd toen uit 50Plus gezet, maar later concludeerde een partijcommissie dat dit niet had mogen gebeuren en werd het besluit teruggedraaid. OPA is vooral een samenwerkingsverband van regionale ouderenpartijen. De partij overweegt ook mee te doen aan de verkiezingen voor de Tweede Kamer.