Agentenmepper supersnel voor rechter

anoniem_22072019025900

Een van de demonstranten die zaterdag in Den Haag werd aangehouden omdat hij een agent zou hebben mishandeld, moet zich maandag voor de supersnelrechter verantwoorden. Dat meldt de politie. De 18-jarige verdachte had een agent met een stok tegen zijn hoofd geslagen en dat is in Nederland verboden.

Aanleiding voor de demonstratie was de vrijspraak van de agent die vorig jaar de 17-jarige Rishi doodschoot op station Hollands Spoor. Aan de demonstratie tegen 'racistisch politiegeweld' deden zo'n vijftig mensen mee.

Tegen het eind van de betoging gebruikten enkele demonstranten met sjaals voor hun gezicht geweld tegen de politie. De demonstranten wilden naar Hollands Spoor, maar dat week af van de afgesproken route.

Agenten hielden in totaal drie verdachten aan. Een 22-jarige man kreeg een dagvaarding wegens belediging en een man van 25 jaar die ook agenten beledigde, kreeg een boete van 450 euro van de officier van justitie. De politie meldde zaterdag nog dat ook hij met een stok zou hebben geslagen.

De organisatie van de demonstratie beschuldigt de politie ervan de demonstranten bewust te willen criminaliseren, meldt Omroep West. De politie zou pas vrijdagavond een route hebben voorgelegd, waardoor er geen mogelijkheid meer zou zijn geweest om daarover te overleggen. "Wij konden hem alleen nog maar accepteren", zegt een woordvoerder tegen de regionale omroep. "Terwijl de demonstratie vier dagen eerder was aangegeven." Hij beweert dat de politie de goedgekeurde route blokkeerde, en dat agenten waren begonnen met slaan.

Dat een betoger maandag al voor de rechter moet komen valt ook slecht. De organisatie stelt dat eerst bewijs moet worden geleverd dat überhaupt stokken zijn gebruikt. De betogers vinden verder dat een onafhankelijke partij het gedrag van de demonstranten en de politie had moeten observeren. "Erg bijzonder dat die er niet was, bij een demonstratie tegen politiegeweld."