Beleggers kiezen Hommen als topman van 2013

anoniem_22072019025900

Beleggers hebben oud-bestuursvoorzitter van ING Jan Hommen gekozen tot topman van 2013. Hij bleef Dick Boer (Ahold) en Ben Noteboom van Randstad ruim voor in de verkiezing die de vereniging van effectenbezitters (VEB) jaarlijks organiseert onder particuliere beleggers.

Bezoekers van de VEB-website konden de afgelopen tien dagen stemmen op de topman of -vrouw die dit jaar naar hun mening de meeste indruk heeft gemaakt. Een meerderheid koos voor de 70-jarige Hommen, die op 1 oktober met pensioen ging. Hij wordt geprezen voor het 'overeind trekken' van het concern.

Hommen trad in april 2009 aan als topman bij de ING Groep, waar hij voorzitter van de raad van commissarissen was. De oud-Philips-directeur verkocht tientallen internationale onderdelen van ING en onderhandelde met de Europese Commissie over het terugbetalen van de tien miljard euro aan ontvangen staatssteun en de geëiste afsplitsing van het verzekeringsdeel van de bank.

Volgens sommige beleggers heeft Hommen ING 'zonder veel poespas gered' en daarmee het 'vertrouwen in de financiële sector een beetje teruggebracht'. Ook het feit dat hij geen bonussen incasseerde spreekt volgens beleggers in zijn voordeel. Hommen werd bij zijn afscheid geslagen tot commandeur in de Orde van Oranje Nassau.