Corporaties: huren stijgen te hard

Mick (Philosocles)

De betaalbaarheid van sociale huurwoningen daalt snel. Terwijl het inkomen van nieuwe huurders daalt, stijgen de huren fors. Woningcorporaties zeggen dat ze door de verhuurdersheffing niet anders kunnen.

Uit onderzoek van Woningnet, eigendom van de corporaties, blijkt dat de gemiddelde kale huurprijs voor nieuwe huurders sinds 2010 steeg van 448 naar 556 euro. Dat is een stijging van 24 procent. Het onderzoek werd uitgevoerd in Amsterdam, Apeldoorn, Deventer, Utrecht en Zutphen. Het aandeel van het inkomen dat in die plaatsen opgaat aan huur steeg van 30 naar 37 procent, ook omdat het inkomen van huurders met zo'n 5 procent daalde.

De betaalbaarheid van huurwoningen komt de komende jaren nog verder onder druk te staan, zegt de directeur van de Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties Hans van Harten. Onlangs nam de Eerste Kamer immers het Woonakkoord aan, waardoor de verhuurdersheffing definitief doorgaat. "Zelfs als we de huren maximaal verhogen, is dat niet voldoende om die heffing te betalen", aldus Van Harten tegen Het Parool.

"De corporaties zeggen eigenlijk dat een sociale huurwoning niet meer te betalen is", aldus Bastiaan van Perlo van de Huurdersvereniging Amsterdam in een reactie. Dan moeten ze dus toegeven dat ze hun doelgroep van minder bedeelden niet meer aan een huurwoning kunnen helpen, meent de vereniging.