Kerry gaat Israël en Palestijnen weer aanmoedigen

Redactie

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry reist op nieuwjaarsdag naar Israël en de Palestijnse gebieden. Hij zal in Jeruzalem en Ramallah opnieuw vredesbesprekingen voeren met respectievelijk premier Benjamin Netanyahu van Israël en de Palestijnse president Mahmoud Abbas. Dat heeft zijn ministerie zaterdag bekendgemaakt.

De Verenigde Staten hebben beide kampen afgelopen zomer gestimuleerd het vredesproces opnieuw op te pakken. Kerry sprak de laatste tijd al vaker in het Midden-Oosten met beide politieke kopstukken. Hij zal in de komende ontmoetingen onder meer inventariseren hoe het ervoor staat in de onderhandelingen tussen beide partijen, die in april 2014 een vredesakkoord moeten opleveren.

Uit de onderhandelingen moet uiteindelijk een oplossing voortvloeien, die het langslepende conflict tussen Israël en de Palestijnen beslecht. De Palestijnen is een eigen staat in het vooruitzicht gesteld. Kerry mikt op een zogeheten interimakkoord op korte termijn, waarmee beide partijen hun goede wil kunnen tonen.

De aankondiging van zijn bezoek kwam vlak voor de beoogde vrijlating van een nieuwe groep Palestijnse gevangen door Israël, de derde lichting sinds de zomer. Ondanks die handreiking ontvouwen de Israëliërs nog geregeld kolonisatieplannen in, volgens de Palestijnen, bezet gebied.