FOK!toen: Panasonic Q

Roy

Na een aantal FOK!toens met bekende en populaire pc-games kiezen we deze week weer eens voor een hardware-terugblik. De Panasonic Q was een GameCube met DVD-mogelijkheden die Panasonic in samenwerking met Nintendo maakte in 2001.

Nintendo is altijd al een eigenwijze consolebouwer geweest. In een tijd waar iedereen overschakelde op cd's kozen zij weer voor cartridges. Nintendo 64 verloor hierdoor uiteindelijk een hoop third party-games vanwege een gebrek aan opslagruimte. Een generatie later werd gelukkig wel gekozen voor discs toen GameCube verscheen.

Helaas waren de GameCube-discs geen standaard dvd's zoals Xbox en PlayStation 2 kregen, maar kleinere 8 cm-dvd's met een constante hoeksnelheid. Door de gebruikte techniek was het afspelen van gewone dvd's, voor bijvoorbeeld films, niet mogelijk. Nintendo kreeg voor de ontwikkeling van de Nintendo GameCube Game Disc hulp van Panasonic. 

Panasonic was geen nieuw gezicht in de gamesindustrie, eerder maakten ze al een 3DO bijvoorbeeld. Helaas voor Panasonic werd 3DO nooit het succes dat beloofd werd en dus kwam de samenwerking met Nintendo als geroepen. In eerste instantie zou het enkel gaan om het ontwikkelen van de discs, maar er was meer. Het contract waarin de afspraken omtrent de discs werden vastgelegd bevatte tevens de exclusieve rechten voor Panasonic om een dvd-speler op de markt te zetten die ook GameCube-games kon spelen: de Panasonic Q.


Panasonic Q met controller en afstandsbediening (Foto: Bordersdown)

De Panasonic Q kreeg naast de mogelijkheid om dvd's te spelen ook een ander uiterlijk. Er moesten namelijk grotere discs in het apparaat passen en extra knoppen worden toegevoegd om het dvd-menu te besturen. Ook kreeg het systeem een verlicht display om informatie over hoofdstukken te tonen. Het tofste was overigens de blauwe verlichting rondom de controllerpoorten.

De controller was trouwens exact hetzelfde als de standaard GameCube-controller, alleen stond de Panasonic-merknaam vermeld. Naast de controller werd een afstandsbediening meegeleverd. 

In tegenstelling tot een standaard GameCube had een Panasonic Q een optische geluidsuitgang en ondersteuning voor Dolby Digital en DTS. Niet dat de games in die geluidsformaten te horen waren, maar elke fatsoenlijke dvd-speler hoort zo'n uitgang te hebben natuurlijk.


GameCube (links) en Panasonic Q (rechts) (Foto: Bordersdown)

Alle accessoires voor GameCube waren ook beschikbaar voor de Q, zelfs de GameBoy Player. Voor de GameBoy Player was echter wel een speciale versie nodig vanwege de pootjes van de Panasonic Q.

Uiteindelijk werd de samenwerking tussen en Panasonic en Nintendo inzake de Q in december 2003 weer beëindigd vanwege lage verkoopcijfers. De GameCube moest wereldwijd Xbox en PlayStation 2 al voor zich dulden en een duurdere versie was daardoor helemaal niet populair. Het apparaat is bovendien nooit officieel buiten Japan verschenen.

Latere consoles van Nintendo als Wii en Wii U hebben overigens nog steeds geen DVD- of Blu-Ray-afspeelmogelijkheden.