Japanse premier bezoekt omstreden monument

Redactie

De Japanse premier Shinzo Abe heeft donderdag een bezoek gebracht aan een omstreden monument ter nagedachtenis aan de Japanse oorlogsdoden. Het bezoek leidde tot scherpe kritiek van China en Zuid-Korea, die vinden dat het monument het militaristische verleden van Japan verheerlijkt.

Het was het eerste bezoek van een zittend premier aan het monument Yasukuni sinds 2006. Abe wijkt met zijn bezoek af van de pragmatische lijn die hij eerder koos. Die was vooral gericht op de Japanse economische belangen en op het vermijden van irritaties bij de buren van het Aziatische land.

De Verenigde Staten reaeerden teleurgesteld op het bezoek van Abe aan het monument, dat is gewijd aan tweeënhalf miljoen gesneuvelde soldaten, onder wie veroordeelde oorlogsmisdadigers. Het land vreest dat het de spanningen met de buurlanden zal verhogen.

Abe zelf zei tegen verslaggevers te betreruren dat een bezoek aan Yasukuni een politieke en diplomatieke lading heeft gekregen. Hij zei slechts zijn respect te hebben willen betuigen aan de oorlogsslachtoffers. "Het is niet mijn bedoeling om het Chinese en het Koreaanse volk te kwesten."