Rebellen Aleppo vangen veel vatbommen

anoniem_22072019025900

Syrische vliegtuigen hebben zondag voor de achtste dag op rij bombardementen uitgevoerd op het door opstandelingen beheerste deel van de noordelijke stad Aleppo. Het Aleppo Media Center publiceerde een lijst met namen van 32 doden; het in Groot-Brittannië gevestigde Observatorium voor de Mensenrechten maakte in een latere verklaring zelfs melding van 44 doden.

In de wijk Masaken Hanano werden een markt voor tweedehandsspullen, een gebouw van twee verdiepingen en een hoofdweg vol auto's getroffen. "De hulpverleners melden dat zij de mensen in delen weghalen; ze weten gewoon niet hoeveel het er zijn", zei Hassoun Abu Faisal van het Aleppo Media Center.

Volgens activisten werden de bombardementen uitgevoerd door helikopters, die vaten gevuld met explosieven en olie lieten vallen, rudimentaire bommen die niet erg nauwkeurig zijn en een zeer verwoestende uitwerking hebben. Zelfs als de Syrische strijdkrachten met deze bommen opstandelingen willen treffen, ontploffen ze vaak in bewoonde gebieden en maken ze veel burgerslachtoffers, zeggen mensenrechtenorganisaties.

In Marea ten noorden van Aleppo explodeerde een dergelijke bom in de buurt van een school waar vluchtelingen uit andere gebieden waren ondergebracht. Drie leden van een gezin kwamen daarbij om. Om meer slachtoffers te voorkomen besloten scholen in de door opstandelingen beheerste delen van Aleppo te sluiten, zei het Aleppo Media Center.

De Syrische regering had geen commentaar op de luchtaanvallen in Aleppo, de grootste stad van het land en een belangrijk front in de burgeroorlog in Syrië. Sinds de bombardementen 15 december begonnen zijn in Aleppo meer dan tweehonderd doden gevallen. Mogelijk wil het regime van president Bashar Assad zijn positie versterken en de zwakke plekken van de oppositie blootleggen voordat de partijen in januari om de tafel gaan zitten in Zwitserland.


Vatbommen zijn primitieve bommen