Asscher was niet bang voor kabinetscrisis

anoniem_22072019025900

Vicepremier Lodewijk Asscher (PvdA) is in het afgelopen jaar niet bang geweest voor een kabinetscrisis. Hoewel het niet makkelijk was om steun te krijgen voor hervormingen, is altijd het doel voor ogen gehouden. Dat zegt hij zondag in een interview met nu.nl.

"We hebben hier en daar halsbrekende toeren moeten uithalen om de steun te verwerven. Maar het is wel gelukt", aldus Asscher. "We hebben coalities moeten smeden die tot dan toe nooit vertoond waren. Dat laat wel zien dat het een ongebruikelijke situatie is."

Volgens Asscher was het geen optie om steunpilaren D66, ChristenUnie en SGP al eerder bij de formatie te betrekken. Deze partijen zijn volgens hem gehecht aan hun onafhankelijke positie en steunen het kabinet ook maar op bepaalde punten. Asscher stelt dan ook dat er behalve een samenwerking tussen PvdA en de VVD geen aantrekkelijke alternatieven waren.

De vicepremier benadrukt dat nu 'de nood aan de man kwam' en dat er politieke steun gezocht en gevonden moest worden. "Je kunt niet zeggen dat dat wel even makkelijk eerder had gekund." Asscher waardeert het dan ook zeer dat D66, ChristenUnie en SGP de bereidheid hebben getoond om 'in het belang van Nederland' afspraken te maken.