Plasterk wil opheldering seksrel Wassenaar

Redactie

Minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) heeft de burgemeester van Wassenaar om opheldering gevraagd over de afgekochte 'seksrel'. Plasterk wil weten of de regeling rechtmatig is, bevestigde hij vrijdag na afloop van de ministerraad.

De burgemeester moet in een zogeheten ambtsbericht uit de doeken doen hoe de afkoopsom van anderhalve ton precies tot stand is gekomen. Tot die tijd heeft Plasterk nog geen oordeel over de gang van zaken.

Het beruchte drinkgelag in het gemeentehuis van Wassenaar vond begin vorig jaar plaats. In de nazit van een vergadering zou een wethouder seksueel ongepaste uitspraken hebben gemaakt tegen een raadslid.

De bewindsman wilde vrijdag evenmin een oordeel vellen over 'Onnogate', de soap rond de Maastrichtse burgemeester Onno Hoes, die in opspraak is vanwege zijn turbulente privéleven. "Dat ligt echt bij Maastricht", zei Plasterk.

Plasterk ziet alleen een rol voor zichzelf weggelegd als het lokale bestuur iets niet aan de orde stelt, maar daarvan is volgens hem geen sprake. De gemeenteraad sprak deze week uitgebreid over het buitenechtelijke liefdesleven van Hoes. Plasterk wilde niet zeggen of het privéleven moet meespelen bij het functioneren van een burgemeester. Ook dat vindt hij aan de gemeenteraad van Maastricht.