'Theaters Londen zijn veilig'

Redactie

De vereniging van Londense theaters heeft theaterbezoekers vrijdag verzekerd dat de historische theaters in de Britse hoofdstad veilig zijn. Ongelukken als dat van donderdagavond in het Apollo Theatre, waar tijdens een voorstelling een deel van het plafond naar beneden kwam en 79 mensen gewond raakten, zijn volgens Society of London Theatre 'uiterst zeldzaam'.

Een eerste onderzoek van Westminster Council, de lokale autoriteit, heeft uitgewezen dat het gebouw bouwkundig stabiel is. Een aspect dat nader wordt bekeken is of een korte, maar hevige regenbui donderdag heeft bijgedragen aan het ongeluk.

"Elk historisch theater is uniek en wij hebben geen reden om aan te nemen dat dit anders is dan een op zichzelf staand incident", zei raadslid Nickie Aiken.

Het theater was vrijdag nog steeds afgezet. Alle voorstellingen zijn tot 4 januari komen te vervallen.

Het ongeluk gebeurde terwijl meer dan zevenhonderd mensen keken naar een voorstelling van The Curious Incident of the Dog in the Night-time, een toneelbewerking van de roman van Mark Haddon. Bijna drie kwartier na het begin klonk er gekraak.

Ooggetuigen verklaarden dat er chaos en paniek uitbrak toen grote stukken pleisterwerk en stof neerdaalden op de volle zaal. Ook delen van de balkons raakten los.

"Ik dacht, misschien hoort dit bij de voorstelling", zei Scott Daniels, een Amerikaanse bezoeker. "Opeens begon het stukken pleisterwerk te regenen, grote stukken pleisterwerk. Het licht ging uit en alles vulde zich met stof, iedereen hoestte en proestte."

De meeste bezoekers konden op eigen kracht naar buiten komen. De Londense ambulancedienst meldde 79 gewonden te hebben behandeld, van wie er 58 naar het ziekenhuis moesten worden vervoerd met ambulances en twee autobussen. Zeven gewonden hadden ernstig, maar niet-levensbedreigend letsel.

Het is nog niet bekend waardoor het plafond los raakte. Het Apollo Theatre aan Shaftesbury Avenue is in 1901 gebouwd en telt 775 stoelen. Veel theaters in het Londense West End zijn ook zo oud.