Nog geen besluit over lidstaatcontracten

Redactie

De Europese regeringsleiders hebben op een top in Brussel geen besluit genomen over de invoering van contracten die EU-lidstaten dwingen tot het doorvoeren van hervormingen. Wel is uit de officiële verklaring na afloop het woord 'bindend' geschrapt, mede op aandringen van Nederland.

EU-president Herman Van Rompuy gaat het idee van de contracten verder uitwerken, zei premier Mark Rutte (VVD) donderdagavond laat. In oktober volgend jaar moet Van Rompuy met voorstellen komen. Rutte herhaalde dat hij niets in de contracten ziet, maar de discussie ook niet wil blokkeren, omdat Duitsland wel een voorstander is.

Rutte zei niet tegen hervormingen te zijn, maar vindt de contracten een 'te licht instrument'. "Het voegt te weinig toe aan wat we al hebben. Tegelijk leidt het er wel toe dat de Nederlandse beleidsbevoegdheid wordt beperkt."

Rutte herhaalde het Nederlandse voorstel: uitstel om te voldoen aan de drieprocentsnorm koppelen aan het doorvoeren van hervormingen. Daar is belangstelling voor van andere landen, zei Rutte. Hij wilde niet kwijt om welke landen het gaat.

Van Rompuy sprak donderdagavond van 'wederzijds overeengekomen contracten', waaraan 'financiële prikkels' verbonden moeten zijn. Volgens Van Rompuy zijn de contracten een volgende stap in de economische coördinatie tussen de eurolanden.

De contracten zijn in Nederland omstreden, omdat het woord 'bindend' zou kunnen betekenen dat Brussel ze aan lidstaten kan opleggen. De Duitse bondskanselier Angela Merkel is juist een warm voorstander van bindende contracten.