Protesten in India tegen homowet

Chuck-N0rr1s

In 16 steden in India zijn zondag mensen de straat op gegaan om te protesteren tegen het opnieuw strafbaar stellen van homoseksualiteit. Honderden Indiërs spraken zich uit over de homokwestie, waarover de politiek sterk is verdeeld. De demonstranten liepen met gekleurde vlaggen en spandoeken door de straten, meldden Indiaanse media.

Het hooggerechtshof in New Delhi vernietigde woensdag een uitspraak van een lagere rechtbank die het verbod op homoseksualiteit in 2009 had opgeheven. Volgens de hoogste rechters is Section 377, een ongeveer 150 jaar oud wetsartikel uit de Britse koloniale tijd, nog steeds van kracht. Daarin staat dat een homoseksuele relatie een "tegennatuurlijk delict" is dat met 10 jaar cel kan worden bestraft.

De demonstranten lieten weten bang te zijn kwetsbaar te worden voor allerlei soorten van uitbuiting, vooroordelen en voor het gevoel verstoten te worden. De regering is bereid de wet aan te passen, maar de grote oppositiepartij Bharatiya Janata Party liet weten het verbod in stand te willen houden.