Brandstof voor door noodweer geteisterd Gaza

Chuck-N0rr1s

De Gazastrook heeft zondag de eerste lading brandstof in 45 dagen gehad. In de Gazastrook is een nijpend brandstoftekort ontstaan en dit hindert het werk van de reddingsdiensten die hun handen vol hebben aan de zware overstromingen die het gebied teisteren. Al veertigduizend mensen hebben hun huizen moeten verlaten in verband met de wateroverlast en geregeld valt de stroom uit.

De brandstof is betaald door Qatar. Hoewel de Palestijnse regering op de Westelijke Jordaanoever via Israël brandstof naar Gaza kan sturen, weigert de Hamas-regering in Gaza dit, omdat de belasting die daarop geheven wordt niet kan worden bekostigd.

Het noodweer brak woensdag los. De Gazastrook werd getroffen door zware regenval en het waterpeil steeg sinds woensdag alarmerend snel. Straten en huizen liepen onder en mensen moesten met boten en vrachtwagens worden gered. De storm heeft in Gaza voor zeker 46 miljoen euro schade aangericht. Premier Ismail Haniyeh en minister van binnenlandse zaken Fathi Hamad van Hamas hebben inmiddels de zwaarstgetroffen gebieden bezocht.

De storm trof ook delen van Israël en de Westoever. Woensdag viel er sneeuw waardoor het openbare leven in Jeruzalem volledig tot stilstand kwam. Ook zaterdag sneeuwde het in Jeruzalem en diverse steden op de Westoever. In Israël zaten nog rond de 28 duizend huishoudens zonder stroom. Inwoners van de stad kregen het advies binnen te blijven.