NOS: kijker heeft geen last van vertraging

Chuck-N0rr1s

De NOS was zondagochtend ongeveer een uur te laat met de uitzending van de begrafenis van Nelson Mandela. Tv-kijkers hebben daar volgens de NOS geen last van gehad. De NOS-uitzending begon om 08.30 uur, terwijl de dienst in het Zuid-Afrikaanse Qunu ongeveer een uur daarvoor was begonnen. De NOS betreurt de gang van zaken wel, schrijft de omroep in een verklaring.

"Het is maar de vraag of de kijker rouwig moet zijn om wat er gebeurd is", zei Peter Kloosterhuis, hoofd evenementen van de NOS, zondagmiddag op Radio 1. "Omdat we op deze manier goed konden ondertitelen."

Volgens Kloosterhuis begon de NOS de uitzending te laat omdat de European Broadcasting Union (EBU), dat de beelden levert, zaterdagnacht het tijdstip had aangepast. "Dat kwam ons vanmorgen vroeg pas ter ore", aldus Kloosterhuis. De studioploeg was nog niet klaar, waardoor werd besloten 08.30 uur aan te houden als uitzendtijd.

De EBU wist ook niet waarom de plechtigheid eerder van start ging. De organisatie liet aan de NOS weten dat de informatiestroom vanuit Zuid-Afrika de hele week al 'onzeker' was.