Doden bij protest oppositie Bangladesh

Chuck-N0rr1s

Bij een demonstratie van de islamitische partij Jamaat-e-Islami in Lalmonirhat, in het noorden van Bangladesh, zijn zondag drie mensen om het leven gekomen. Ze werden getroffen toen de politie het vuur opende in een poging de betogers tegen te houden. Ook in Joypurhat raakten de politie en demonstranten slaags. Daarbij vond een man de dood. Tientallen mensen zijn gewond geraakt.

De leden van Jamaat-e-Islami zijn woedend over de terechtstelling van Abdul Quader Mollah. Hij werd donderdag opgehangen vanwege oorlogsmisdaden die ruim veertig jaar geleden zijn begaan in de onafhankelijkheidsoorlog tegen Pakistan. Volgens de aanhangers van de partij is de terechtstelling van Mollah politiek gemotiveerd, maar de autoriteiten houden vol dat de wet in acht genomen is.

Sinds de terechtstelling van Mollah zijn al 24 mensen omgekomen bij rellen. Bovendien proberen leden van Jamaat-e-Islami een algemene staking af te dwingen.

Zondag gingen in de hoofdstad Dhaka duizenden zakenlieden de straat op om op te roepen tot vrede en een einde aan het geweld. Ze droegen witte vlaggen, waarmee ze verzoening wilden symboliseren. Veel zakenlieden hebben last van de algemene stakingen en blokkades die de afgelopen maanden onder leiding van de oppositie plaatshebben.