Oppositieleider Bangladesh opgehangen

Redactie

Een wegens oorlogsmisdaden in de Bengalese onafhankelijkheidsoorlog ter dood veroordeelde oppositieleider is donderdagavond opgehangen. Dat hebben verschillende televisiestations in Bangladesh gemeld. Het hooggerechtshof had enkele uren eerder een laatste beroep van Abdul Quader Mollah van de Jamaat-e-Islami-partij afgewezen.

Mollah werd om 22.01 uur plaatselijke tijd opgehangen in de centrale gevangenis in de hoofdstad Dhaka, zei een inlichtingenfunctionaris tegen AP. Hij is de eerste persoon die is terechtgesteld sinds de regering van premier Sheikh Hasina in 2010 mensen begon te vervolgens wegens oorlogsmisdaden. De partij van Mollah stelt dat het executiebesluit politiek gemotiveerd is en heeft gewaarschuwd voor de gevolgen.

De betreffende oorlogsmisdaden werden begaan in de onafhankelijkheidsoorlog van Bangladesh tegen Pakistan in 1971. Pakistaanse militairen zouden met lokale collaborateurs die tegen de onafhankelijkheid van het toenmalige Oost-Pakistan waren drie miljoen mensen hebben omgebracht.