Ruziënde olifanten op weg naar Nuenen

Redactie

De vier ruziënde olifanten uit Dierenpark Emmen zijn donderdagmiddag op een vrachtwagen geladen en onderweg naar Dierenrijk Nuenen. De familieleden zijn met hangen en wurgen in drie kisten gelokt, waarna ze op de vrachtwagen zijn getakeld. De dieren worden via de snelweg naar Brabant vervoerd, waar ze naar verwachting rond 18.00 uur arriveren.

De vier beesten worden overgeplaatst naar een ander dierenpark, omdat ze ruzie hadden gekregen met andere olifanten in Emmen. De situatie was onhoudbaar geworden. De verwachting was dat de olifanten al rond 13.00 uur de tocht naar Nuenen zouden kunnen afleggen, maar de dieren wilden de vervoerskisten niet in.

"Vooral de jongste had het moeilijk", vertelt een woordvoerder van Dierenpark Emmen. "Hij had meer dan een uur nodig." De overplaatsing ging gepaard met wat agressie. Ondanks trappen links en rechts, raakte niets beschadigd. De olifanten, een moeder, twee dochters en een zoon, zijn wekenlang getraind om in een kist te kunnen lopen. Ze werden daartoe verleid met eten.

De verplaatsing naar Nuenen ging niet zonder slag of stoot. In eerste instantie zouden de olifanten worden overgeplaatst naar een dierentuin in het Duitse Osnabrück, maar toen bleek dat ze mogelijk waren besmet met tbc. Na een halfjaar bleek dit niet het geval, maar toen hadden ze in Duitsland andere olifanten gevonden. In Nuenen was eigenlijk ook geen plaats, maar daar gaan twee olifanten naar Spanje.