Kritiek PLO op samenwerkingsforum met Israël

Redactie

De Palestijnse Bevrijdingsorganisatie PLO roept de Nederlandse regering op bedrijven die zaken doen in Israëlische nederzettingen uit te sluiten van een samenwerkingsforum met Israël dat Nederland volgend weekeinde organiseert. Dat heeft PLO-bestuurder Hanan Ashrawi dinsdag gezegd.

NRC Handelsblad schreef maandag dat hoewel de Nederlandse regering officieel economische relaties met bedrijven in de nederzettingen ontmoedigt, de overheid in de praktijk dergelijke samenwerking wel degelijk ondersteunt.

Bedrijven kunnen via een koppelwebsite afspreken elkaar zondag te ontmoeten onder de paraplu van het eerste samenwerkingsforum dat Nederland met Israël organiseert. NRC ontdekte echter dat een Israëlisch kassenbouwbedrijf dat zich op de koppelwebsite van de ambassade in Tel Aviv heeft ingeschreven gevestigd is in de nederzetting Ariël.

Ook een ander bedrijf dat vanuit verschillende nederzettingen werkt krijgt promotie op de ambassadesite. De bedrijven zijn ook welkom bij werkgroepen en een netwerkreceptie die Nederland in Israël organiseert.

"Dit is onbegrijpelijk en onacceptabel", aldus Ashrawi. "Het officiële beleid van de Nederlandse regering is om economische relaties tussen Nederlandse bedrijven en nederzettingen te ontmoedigen. Hoe kan de Nederlandse regering een samenwerkingsforum met Israël houden die deze relaties juist faciliteren en feitelijk de economieën van de nederzettingen ondersteunen?"

Het kabinet legde de verantwoordelijkheid eerder deze week bij het bedrijfsleven. Deelnemers aan het forum worden door de overheid gewezen op het kabinetsbeleid, maar ze moeten zelf controleren of bedrijven actief zijn in Israëlische nederzettingen.

D66 reageerde ontstemd op het artikel. "Heel teleurstellend als dit klopt", twitterde Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma. Hij heeft samen met PvdA, SP en GroenLinks Kamervragen gesteld over de kwestie.